Hopp til innhold

Pitsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pitsj
OpphavOslo (1999)
SjangerJazz
Aktive år1999
Medlemmer
Tora Augestad

Pitsj på Ingensteds i Oslo, 10. september 2016.

Pitsj er en norsk kvinnelig vokalgruppe med Anja Eline Skybakmoen, Ane Carmen Roggen, Ida Roggen, Anine Kruse og Benedikte Kruse. De synger pop, viser og jazz a cappella, med vekt på norsk repertoar. Tora Augestad sang i gruppen fram til 2007.

Om musikken

Siden platedebuten i 2006 har Pitsj gjort seg bemerket med finstemte tolkninger av viseskatter, standardlåter og nyskrevet musikk. Som et rent kvinnelig vokalensemble har de dyrket et sound som er både tøft og feminint, og kombinert musikalsk lekenhet og overskudd med et fokus på de gode tekstene.

Pitsj opererer i et åpent musikalsk landskap, og lar seg inspirere av populærmusikk og ny musikk, viser, folkemusikk, jazz og improviserte uttrykk.

Som ensemble preges Pitsj av at gruppa rommer to søskenpar og at de har sunget sammen i kor siden ungdomsårene, noe som bidrar til en spesiell klanglig homogenitet og en intuitiv samstemthet i pust, time og frasering.

I 2014 gjorde Pitsj et sterkt platecomeback med sitt tredje studioalbum Snø. For første gang ga de ut egenkomponert materiale, kombinert med originale bestillingsverk. Med bakgrunn fra hhv klassisk sang og jazz dyrker Pitsj en kammermusikalsk tilnærming til stoffet, og har etter mange år utviklet en finstemt musikalsk kommunikasjon. I Snø har de samarbeidet med folkemusikere (Sinikka Langeland og Anders Røine) som skaper instrumentale kontraster til de vokale klangene.

Karrière

Pitsj ga ut debutalbumet PitsjGrappa i september 2006. Platen ble spilt inn i The Real Group sitt studio i Stockholm, og produsert av Anders Edenroth. Platen består av coverversjoner av kjente låter, som for eksempel Grand Prix-slageren «Voi-voi» og Lillebjørn Nilsens «Tanta til Beate».

Pitsj deltok i programmet KjempesjansenNRK1 i november 2006, hvor de kom til finalen, samtidig med at de lå først på Norsktoppen.

Høsten 2009 lanserte gruppen sitt andre album, Gjenfortellinger, som blant annet inneholdt nytolkninger av norske og utenlandske jazz-standardlåter, samt norske folketoner i jazz- og latin-arrangementer. Alle sangene på platen fremføres på norsk. Blant annet har Lars Lillo-Stenberg, Kjell Inge Torgersen, Øyonn Groven Myhren, Tora Augestad og Ida Roggen bidratt med norske gjendiktninger til utgivelsen.

Pitsj har turnert i store deler av verden, blant annet i Europa, Japan og Cuba.

Diskografi

[rediger | rediger kilde]
  • 2006: Pitsj (Grappa)
  • 2008: Edvard Grieg in jazz mood (Universal Music, 2009), med Kjell Karlsen («I Dovregubbens hall»)
  • 2009: Gjenfortellinger (Grappa)
  • 2014: Snø (Grappa)
  • 2016: «Syngedame» / «Pakker sammen og reiser» – single (Grappa)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]