Kjell Inge Torgersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjell Inge Torgersen
Født19. mars 1969 (50 år)
Beskjeftigelse Musiker
Nasjonalitet Norge

Kjell Inge Torgersen (født 19. mars 1969) er en norsk musiker fra Stavanger. Han har utgitt flere album under eget navn og også deltatt på en rekke andre utgivelser.

I 2006 utgav han albumet "Aks av gull", som inneholder 11 gjendiktinger av tekster av Sting til nynorsk. «Aks av gull» («Fields of Gold»), «Skjøre» («Fragile») og «Andedrag» («Every Breath You Take») er noen eksempler på gjendiktinger fra albumet. Det ble innspilt på Utstein kloster oktober 2005 med Helge Tjelta som tekniker. I ensemblet var Bjarte Mo (fiolin), Karl-Dag Kjosavik (kontrabass), Magnhild Mo (cello) og Aril Schøld (akustisk gitar). Produsenter var Torgersen/Schøld, albumet ble mikset av Håkon Iversen.

I 2007 om DVD-en Aks av gull på Utstein kloster, en samproduksjon mellom NRK og West Audio. En tv-spesial fra denne konserten ble sendt på NRK1 påsken 2007 og i reprise senere. NRK Rogaland hadde på denne tiden et samarbeid med Lyse og sendte konserten i loop på sin Lyse-kanal.

I 2008 kom albumet Gnist, der han sammen med gitarist og arrangør Aril Schøld skrev tolv nye sanger. Tekstforfatterne Odd Ragnar Waade og Emil Skartveit bidrog. På albumet deltok Ole Paus i duett på «Fugl av fred», og Jan Ingvar Toft på duetten "Dag blir natt". Albumet ble innspilt i Musiclab på Randaberg, med tekniker Kjell A. Westby. Dette ble også produsert av Torgersen/Schøld og igjen mikset av Håkon Iversen.

I 2011 kom albumet Julelegender, som inneholdt gjendiktinger av anglo-amerikanske julesanger samt nye versjoner av tradisjonelle norske julesanger. Albumet sprang ut av en forestillingsserie som Torgersen har spilt siden 2009 under samme navn – "Julelegender", og som fikk kritikere til å skrive: "Ny lydhørhet oppstår. Dristig. Vakkert. Spennende."[1] Til albumet skrev Torgersen to nye sanger, hvorav den ene, Stjernenatt, var skrevet sammen med Aril Schøld. Stjernenatt ble A-listet på NRK P1, julen 2012, og 23. desember 2011 framførte Torgersen avslutningsnummeret "Fager er jorda" i NRK1s "Kvelden før kvelden" sammen med fullt band og operakor. «Gled deg, allverd» («Joy to the world»), «Song om jul» («The Christmas Song») og «Desse gylne dagar» («Have Yourself A Merry Little Christmas») er eksempler på gjendiktinger av Torgersen på dette albumet.

I tiden mellom 2011 og 2017 deltok Torgersen i forskjellige prosjekter utenfor egne utgivelser:

I 2012 deltok han i prosjektet "En dyrebar rose", med salmer av Svein Ellingsen. Albumet ble utgitt av Sanden Media i 2012, med Ragnar Bjerkreim som produsent. Kjetil Bjerkestrand og Rolf Kristensen er musikere.

I desember 2013 var Torgersen med i turneen "Jul i sør", sammen med Maria Arredondo og Torstein Sødal, med 17 konserter i denne perioden.

I årene 2011-2014 turnerte han sammen med Leif Arild Steen og Aril Schøld med barneforestillingen "Musikkmat". De besøkte bortimot alle barneskolen i hele Rogaland fylke, med rundt 250 forestillinger.

I 2014 deltok Torgersen på Manfred Manns album "Lone arranger", med koring på låta "Rock you".

I 2014 gjorde Torgersen et samarbeid med Stavanger Symfoniorkester. Til denne konserten skrev han 4 nyskrevne musikkstykker, som ble arrangert av Erik Waldejer.

I 2015 deltok Torgersen på utgivelsen Nære deg, hvor et bredt utvalg musikere tolker sanger av Finn Kalvik. Torgersen gjorde sin versjon av "Aldri i livet" på stavangersk.

Senere samme år reiste Torgersen til USA sammen med duoen Uppstad & Waade og gjorde 8 konserter i norsk-amerikanske miljø.

I 2016 reiste Torgersen til Palestina og deltok på kulturfestivalen i Nablus. Han gjendikta egne tekster til engelsk til denne konserten.

I 2017 utgav Kjell Inge Torgersen albumet Mudderlys. Mens hans tre foregående album ble til i konsentrerte innspillingsperioder over noen uker og i stor grad med akustiske instrument, ble Mudderlys til over en periode på to år og som et resultat av mye studioarbeid. Produsenter er duoen Dal’hansen (Ruben Dalen / Stian S. Hansen). Tre låter fikk listing på NRK P1: Eg fant ein ring ble A-lista på NRK P1 frå 18.9.2017. Hud ble B-lista på NRK P1 frå 22.1.2018, og Samme sol blei C-lista på NRK P1 fra februar 2017. Til sammen lå disse tre sangene på listene i over et halvt år, og på et tidspunkt var "Eg fant ein ring" den 6. mest spilte sangen på tvers av alle radiostasjoner. Den er også den første sangen Torgersen har skrevet både melodi og tekst til som er havnet på en A-liste. Tittellåta Mudderlys lå på Spotifys offisielle liste "Kos" i en periode. NPS Music plukka ut albumet som Ukens Album, uke 37/2017. Stavanger Aftenblad gav terningkast 5 og skrev: «Sammen skaper de noe på siden av det du vanligvis hører. Og dette er noe jeg aldri trodde jeg skulle si: Spill Kjell Inge Torgersen høyt!» Tidal tok med albumet på si liste "Den norske platehøsten" – og brukte omslaget til "Eg fant ein ring" som cover til si speleliste Riksvei 7.

Torgersen vant finalen i Stjerner i sikte i 1997 og kom på tredjeplass i den europeiske finalen. I finalen fremførte han Sting sin låt «Englishman in New York».

Kjell Inge Torgersen har mottatt Rogaland fylkeskommunes kulturstipend én gang, og Tekstforfatterfondets arbeidsstipend tre ganger.

Musikkalbum[rediger | rediger kilde]

DVD[rediger | rediger kilde]

  • Aks av gull - Kjell Inge Torgersen på Utstein kloster (2007)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

musikerstubbDenne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
  1. ^ «Julekonsert utanom det vanlege». Kjell Inge Torgersen - Musikar • Stemme. Besøkt 18. oktober 2019.