Arnhild Lauveng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arnhild Lauveng
Født13. jan. 1972Rediger på Wikidata (51 år)
Beskjeftigelse Psykolog, skribentRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Åse Gruda Skards pris (2007), Schizofreniprisen (2008), Åpenhetsprisen (2010), Prisen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern (2004), Fritt Ords honnør (2008)Rediger på Wikidata

Arnhild Lauveng (født 13. januar 1972) er en norsk psykolog som er utdannet ved Universitetet i Oslo og hadde tidligere diagnosen schizofreni.[1] Hun tok doktorgraden i 2017.[2]

Hun arbeider som seniorrådgiver/forsker ved Nasjonalt senter for Erfaringskompetanse. Hun er foredragsholder, og mottok i 2004 «Prisen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern».[1] Hun har skrevet to selvbiografier om veien inn og ut av psykoser med faglig resonnement omkring ulike tilstander og mulige årsaker til personlighetsutviklingen. Hun har vært medlem av tvangslovutvalget.[3]

Bokrettighetene til I morgen var jeg alltid en løve er solgt til Nederland, Danmark (Akademisk Forlag), Sverige (Sivart Forlag), Tyskland (Random House), Polen, Island, Russland, Litauen, Finland, Sør Korea og Spania.

I 2008 tildelte Stiftelsen Fritt Ord Arnhild Lauveng Fritt Ords Honnør, en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste. I 2010 fikk hun Åpenhetsprisen.

Arnhild Lauveng har undersøkt om livskvaliteten til de med alvorlige og langvarige psykiske helseutfordringer blir stimulert av et skolemiljø sammenlignet med et tradisjonelt behandlingsmiljø. 21. august 2017 disputerte hun for doktorgraden.

Se https://www.napha.no/content.ap?thisId=21720

Bøker[rediger | rediger kilde]

Selvbiografier
Faglitteratur

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Bevar håpet». Tidsskrift for Norsk psykologforening. 1. juni 2007. Besøkt 8. mars 2020. «Lauveng var 17 år da hun første gang ble innlagt på lukket akuttavdeling, psykotisk og selvdestruktiv. Diagnosen var schizofreni.» 
  2. ^ «Forsker: – Siws historie er skremmende og vanlig». www.aftenbladet.no. Besøkt 8. mars 2020. «Dette var noe psykologspesialisten viste i doktorgradsavhandlingen sin. Der intervjuet hun psykiatriske pasienter og behandlere i Norge, og personer med de samme diagnosene, og deres lærere, i et skoletilbud i Danmark.» 
  3. ^ «Rusmisbrukere vil ha mer tvang». www.aftenbladet.no. Besøkt 8. mars 2020. «Forsker og forfatter Arnhild Lauveng sitter i tvangslovutvalget, som til sommeren kommer med forslag til hvordan regjeringen kan endre tvangslovgivningen i Norge.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]