Olaf Hillestad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olaf Hillestad
Født8. juli 1923Rediger på Wikidata
Strusshamn
Død23. jan. 1974Rediger på Wikidata (50 år)
Oslo
BeskjeftigelsePrest, salmedikter Rediger på Wikidata
BarnErik Hillestad
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere
SjangerSalme

Olaf Hillestad (født 8. juli 1923 i StrusshamnAskøy, død 23. januar 1974 i Oslo) var en norsk salmedikter og prest. Han var sønn av presten Erik Olsen Feet og Bergljot Zwilgmeyer, gift med Sigrid Engeset og far til Erik Hillestad, Anne Bergljot, Kjetil og Jan Olaf. Han var ansatt i Norges Kristelige Ungdomsforbund (KFUM/KFUK) og seinere som hjelpeprest i Uranienborg menighet i Oslo til han fikk stillingen som Residerende Kapellan i Slettebakken Menighet i Bergen i 1963. Samme år mottok han Menighetsfakultetets «Hallesby-stipend» for å studere bruk av jazz og rytme i engelske kirkerom. Han eksperimenterte med rytmesalmer for fremføring i Kjellerkirken i Slettebakken i Bergen, hvor han var ansatt til 1966. Deretter hadde han et års engasjement i Norges Kristelige Ungdomsforbund for å introdusere en ny konfirmasjonsordning i Den norske Kirke, før han i 1967 ble ansatt som assisterende generalsekretær i Oslo Indremisjon (seinere Kirkens Bymisjon). I 1972 ble han generalsekretær i organisasjonen etter Andreas Grasmo. Han ble i den stillingen til sin død i 1974.

Han var en av de sentrale initiativtakerne til en serie med store tenåringstreff (TT) hvert fjerde år i regi av KFUM/KFUK, det første i Stavanger i 1960, han var en av pionerene under utviklingen av moderne ungdomsklubber i menighetene i Den norske Kirke, og han var en viktig inspirasjon til dannelsen av Ten Sing-kor i 1968. I 1967 startet han Forum Experimentale i Oslo, et miljø for utforming av nye gudstjenester. Her deltok en rekke sentrale kirkemusikere (Egil Hovland, Knut Nystedt, Trond Kverno) og jazzmusikere (Jan Simonsen, Per Arne Løvold) samt teologer som arbeidet med utvikling av kristen dramatikk til liturgisk bruk (Sylvi Baardseth Panjwani). Arbeidet med fornyelse av liturgi og salmesang ble etter hans død videreført i Kirkelig Kulturverksted som startet samme året. Forum Experimentales arbeid foregikk i Bogstadveien kapell som i 1990 ble omgjort til Scenehuset.

Hillestad skrev blant annet salmene "Se universets Herre", "Lukk opp kirkens dører", "Du ber oss til ditt alterbord", «Vårt sinn er fylt med glede», «Gud, du er rik» og en rekke andre salmer i Norsk Salmebok og Norsk salmebok 2013. Han skrev også tekstlige ordninger for noen av Egil Hovlands messer, blant dem Alle Helgens Messe (1970) og for Spes Mundi av Knut Nystedt (1970).

Litteratur[rediger | rediger kilde]