Simon Flem Devold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Simon Flem Devold
Født17. mars 1929[1]Rediger på Wikidata
Namsos
Død20. mai 2015[2]Rediger på Wikidata (86 år)
Oslo
BeskjeftigelseJournalist, skribent, jazzmusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Utmerkelser
Musikalsk karriere
InstrumentKlarinett

Simon Flem Devold (1929–2015) var en norsk forfatter, journalist og jazz-klarinettist. Devold er særlig kjent for sin mangeårige faste spalte for barn, «På skråss» i Aftenposten.

Forfatter og skribent[rediger | rediger kilde]

Han ble født 17. mars 1929 i Namsos som Helge Flem Devold.[3] Da han var tre år gammel flyttet han med sin familie til Ålesund, hvor han vokste opp. Han skiftet fornavn til Simon i voksen alder.[4]

Devold bokdebuterte med Gutta og jeg i 1973, en samling portretter av byoriginaler. Han har i alt skrevet 17 bøker, likelig fordelt mellom bøker om barns livsforståelse og rettigheter, og bøker om byoriginaler. Hans kanskje mest kjente bok, Morten, 11 år, er oversatt til blant annet svensk, tysk, nederlandsk og japansk.

Han arbeidet også som journalist i Sunnmørsposten, der han særlig gjorde seg bemerket med sin skarpe penn – og figuren Maskemakk, som figurerte i Sunnmørsposten i 1970-årene og var kjent for sin eiendommelige engelsk: «The fast-window went on reason» (Hurtigruta gikk på grunn). Devold mottok i 2012 Fritt Ords honnør for sitt «banebrytende engasjement som formidler av barns stemmer, livserfaringer og rettigheter» gjennom spalten «På skråss» i Aftenposten, ofte med utgangspunkt i tabubelagte temaer.[5]

Musiker[rediger | rediger kilde]

Devold ledet som musiker S.F.D. Kvartett, og de siste årene samarbeidet han mye med Tord Gustavsen. Devolds kvartet spilte swing-jazz à la Benny Goodman, og var fra midten av 1950-årene en av de mest kjente jazzgrupper i Norge, spesielt innen sin sjanger. Kvartetten besto opprinnelig av Devold (klarinett og saxofon), Ivar Skuseth (vibrafon), Kåre Halvorsen (piano) og Leif Hessen (trommer). Kvartetten ble fra tid til annen utvidet til kvintett med gitar som tilleggsinstrument.

Devold bidro på Turid Lisbeth Nygårds barnejazzplate Trollhalen (Musico, 2001). Med Marit Carlsen ga han ut Swingende barnetro (KKV, 1989). Med Jon Kirkebø Rosslund og Pål Are Bakksjø holdt han jazzbarnehage på Hemnesjazz i 1999.

Barn av Jorden[rediger | rediger kilde]

Devold fikk i 1987 idéen om at Nordkapp kunne benyttes til noe med positiv betydning langt utover Norges grenser. I samarbeid med blant annet Nordkapps Vel ble sju barn fra ulike kanter av verden samlet på Nordkapp. Prosjektet fikk navnet Barn av Jorden og munnet ut i etableringen av en pris som blir gitt en person eller et prosjekt som har vist omsorg og evne til å hjelpe nødlidende barn. Barn av Jordens Pris er på 100 000 kroner, og deles ut hvert år i juni på Nordkapp.

Priser og anerkjennelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 3190066, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.smp.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Vartdal, Solfrid (21. mai 2015). «Simon Flem Devold er død». Sunnmørsposten. Besøkt 21. mai 2015. 
  4. ^ Catherine Gonsholt Ighanian og Ida Christine Johannessen (21. mai 2015). «Simon Flem Devold er død». VG. Besøkt 28. desember 2021. «Flem Devold ble født i Namsos i 1929, men flyttet til Ålesund som treåring. Han het opprinnelig Helge, men byttet navn til Simon i voksen alder.» 
  5. ^ fritt-ord.no (24. august 2012): «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 3. juli 2013. Besøkt 22. september 2012. , hentet 24. august 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Petter Skauen
Brobyggerprisen
Neste mottaker:
Hanne Sophie Greve
Forrige mottaker:
Ole Fyrand
Booth-prisen
Neste mottaker:
Ingvar Ambjørnsen