St. Kilda (Skottland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
The Street i 1886
The Street før restaurering
The Street etter restaurering

St. Kilda (skotsk gælisk Hiort) er en skotsk øygruppe i Nord-Atlanteren 64 km vest-nordvest for North Uist. Øyene var bebodd frem til 1930 da hele befolkningen ble evakuert til det skotske fastlandet. Administrativt ligger de under Harris i de Ytre Hebridene. Den eneste skotske øya som ligger lenger fra fastlandet, er Rockall som er en ubeboelig klippe. Øygruppen består av en sørlig del med hovedøya Hirta, Soay, Dùn og den lille klippen Stac Levenish, og en nordlig del med Boreray og to mindre klipper, Stac an Armin og Stac Lee.

Hele øygruppen eies av National Trust for Scotland. 225 km², inkludert både land og hav, er et verdensarvsted. Totalt er landmassen på ca. 8,55 km². I sommerhalvåret arrangeres det dagsturer til øya fra Harris.

Naturforhold[rediger | rediger kilde]

Øyene har store kolonier av sjøfugler, blant andre lundefugl, havhest og havsule. Disse var en betydelig del av befolkningens næringsgrunnlag da øyene var befolket. De gresskledte markene beites av forvillede sauer av den svært primitive og småvoksne sauerasen Soay sheep, som stammer fra husdyr som ble holdt på øyene i gammel tid. Denne sauerasen er trolig ganske lik tamsauer holdt i yngre steinalder og overlevde som en forvillet bestand på Soay. Da landsbyen på Hirta ble fraflyttet, ble noen av sauene flyttet over til denne øya der de senere har trivdes. Det finnes også en unik sauebestand av en litt mindre primitiv rase på Boreray, denne antas å tilsvare tamsauer holdt i jernalderen. På grunn av øyenes isolerte beliggenhet har det utviklet seg særpregede former av flere arter her, og St. Kildas bestander av gjerdesmett og liten skogmus regnes ofte som egne underarter, tidligere fantes det også en spesiell form av husmus men denne er nå utdødd.

Storbritannias geografi-stubbDenne Storbritannias geografi-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.