Greenwich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Greenwich
Greenwich
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Greenwich
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i London

Greenwich (uttales [ˈgrɛnɪtʃ] eller [ˈgrɪnɪtʃ] lokalt) er et område i det sørøstlige London. Det var opprinnelig en egen by, men området er nå innlemmet i Stor-London, som del av den Kongelige Kommune Greenwich, som fra 2012 fikk status som Englands fjerde kongelige kommune.

Området har fra gammelt av hatt sin egen lokale identitet og kultur, og denne blir fortsatt fremhevet av innbyggere med lokal forankring. På den sentrale jernbanestasjonen sees dette ekstra klart ettersom tog skiltes som "fra London" og "til London".

Området er sterkt knyttet til Englands sjøfartshistorie, og ble på grunn av sin lange historie som landets sjøfartssentrum og de mange historiske bygningene nær bysentrum plassert på UNESCOs verdensarvliste i 1997.

Greenwich har også et lokalt fotballag, Charlton Athletic FC, som i 2012/13 spiller i Engelsk Championship.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Greenwichmeridianen passerer gjennom Royal Observatory Greenwich. Greenwich Mean Time (GMT) var lenge utgangspunktet for inndelingen i tidssoner, inntil den ble erstattet av universell tid UTC. Det er ikke lenger et fungerende astronomisk observatorium der, men hver dag faller en kule nøyaktig kl. 13:00, og det er et museum for astronomi og navigasjon, hvor man blant annet kan se John Harrisons kronometre.

Observatoriet ligger i Greenwich Park, som opprinnelig var hagen til det kongelige Palace of Placentia. Nederst i parken finner man National Maritime Museum og Queen's House som er designet av Inigo Jones. Bygnignene kan besøkes gratis. Greenwich har også Fan Museum, det eneste museet i verden viet til vifter, og Greenwich Theatre, tidligere Crowder's Music Hall.

Klipperskipet «Cutty Sark» ligger i tørrdokk ved Themsen (restaurert etter brann i 2007, med ny publikumsbygning klar til åpning sent april 2012). Tidligere var også «Gipsy Moth IV» utstilt der. Den 54 fot store yachten ble seilt av sir Francis Chichester under hans solo-jordomseiling som tok 226 dager i 196667. Den ble i 2004 flyttet for restaurering, og ble så tatt i bruk til en ny runde seilturer.

Ved «Cutty Sark» ligger den sørlige nedgangen til Greenwich Foot Tunnel, en gangtunnel under Themsen som går til Isle of Dogs. Den kommer ut ved Island Gardens, hvor man ser Greenwich Hospital slik Canaletto malte det. Ved elven foran nordvest-hjørnet av sykehuset står en obelisk til minne om polarutforskeren Joseph René Bellot.

Underholdningssenteret Millennium Dome, bygget på en eiendom som tidligere tilhørte British Gas, ligger ved siden av North Greenwich undergrunnsstasjon på Greenwich Peninsula, nord for forstaden Charlton. Greenwich Millenium Village er et nyutviklet område rett ved.

Old Royal Naval College og University of Greenwich

University of Greenwich og Trinity College of Music ligger nå i bygninger som tilhører Greenwich Hospital, tidligere Royal Naval College mellom Greenwich Park og elven. Bygningene ble designet av sir Christopher Wren, og omfatter blant annet Painted Hall, malt av James Thornhill, og St. Pauls kapell. De er åpne for publikum, med gratis adgang.

St. Alfeges kirke dominerer den vestlige siden av hovedgaten. Den ble designet av Nicholas Hawksmoor i 1714, og markerer stedet hvor erkebiskop Alfege av Canterbury ble myrdet i 1012 av invaderende dansker.

I sentrum finner man også Greenwich Market, et av Londons mest populære markedsområder, åpent tirsdag til søndag hver uke. Rett nord for hovedgaten finner man også det lokale teateret, Greenwich Theatre.

Asteriode 2830 har fått navnet Greenwich til ære for stedets tilknytning til astronomihistorie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]