Jurassic Coast

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jurassic Coast
   UNESCOs verdensarv   
Durdle Door på Jurassic Coast
LandEnglands flagg England
Innskrevet2001
Kriterium NATUR (VIII)
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 1029
Jurassic Coast ligger i England
Jurassic Coast
Jurassic Coast (England)

Jurassic Coast (Jurakysten) er et verdensarvsted ved kysten av Den engelske kanal i sørlige England. Det strekker seg fra Exmouth i East Devon til Studland Bay i Dorset, en strekning på 154 km. Det ble listet i verdensarven i desember 2001[1] som det første naturområdet i Storbritannia.[2] Stedet har en spennvidde av 185 millioner år av geologisk historie hvor erosjonen ved kysten av avdekket en bortimot uavbrutt sekvens av bergformasjoner som dekker de geologiske epokene trias, jura, og kritt. Det vil si 180 millioner år av geologisk historie. Ved ulike tider har dette området vært en ørken, lavbunnet tropisk hav og myrland, og de fossile levningene fra ulike skapninger som har levd her har blitt bevart i berggrunnen.

Ved Orcombe Point, «Geonålen» (2002), markerer en skarp pyramidelignende skulptur den vestlige enden verdensarvsted; denne skulpturen ble bygget av fragmenter fra ulike bergarter som kan bli sett langs kysten.[3] Kysten har mange unike geologiske formasjoner, og svært gode eksempler på forskjellige landformer, inkludert en naturlig bue ved Durdle Door, en bukt og kalksteinsformasjoner ved Lulworth Cove og en øy, Isle of Portland. I TV-serien Seven Natural Wonders var Jurassic Coast med som et av undrene i sørvest.

Byer i området[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «World Heritage Committee Inscribes 31 New Sites on the World Heritage List», UNESCO. 14. desember 2001.
  2. ^ «Dorset and East Devon Coast», UNESCO World Heritage Centre. 2001.
  3. ^ Harris, Paul (2014): The Jurassic Coast: Britain's Heritage Coast, Amberley Publishing Limited, ISBN 978-1-4456-1922-4, s. 1

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brunsden, Denys, red. (2003): A Walk Through Time: The Official Guide to the Jurassic Coast. Coastal Publishing. ISBN 978-0-9544845-0-7.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Jurassic Coast – kategori av bilder, video eller lyd på Commons