Irland (øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 53°28′N 7°46′V

Irland
Ireland
Ireland.NASA.jpg
Geografi
Plassering Irskesjøen
Areal 84 421 km²
Lengde 450 km
Bredde 260 km
Høyeste punkt Carrauntuohill (1 041 moh.)
Administrasjon
Irland Irland
Største by Dublin
Storbritannia Nord-Irland (Storbritannia)
Største by Belfast

Irland er den tredje største øya i Europa. Den ligger i Irskesjøen, vest for Storbritannia. Øya er delt mellom staten Irland i sør og provinsen Nord-Irland tilhørende Storbritannia i nord. Befolkningen på øya er ca. 5,9 millioner (2006).

Klimaet på øya er mildt, men varierende året rundt. Varmerekorden er 33,3°C, i County Kilkenny 26. juni 1887. Den laveste temperaturen som er målt er −19,1°C i County Sligo 16. januar 1881. Det faller nedbør året rundt, men den er vanligvis lett, spesielt øst på øya. Vestsiden av øya er generelt mer utsatt for nedbør og stormer i Atlanterhavet, spesielt i høst- og vintermånedene, da det i blant kan falle hagl og snø. Vedvarende snø er imidlertid uvanlig, og forbeholdt den nordlige delen av øya.

Irland har vært bebodd i minst 12 000 år. Ved inngangen til det siste årtusenet grunnla vikingene flere havner på øya, inklusive Dublin.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Irlands geografi

Øya ligger ved Atlanterhavet nordvest i Europa. Havet er ansvarlig for den opprevne vestlige kystlinjen, som også har mange øyer, halvøyer og bukter. Det viktigste geografiske kjennetegnene ved Irland er lave sentrale sletter omgitt av en ring av fjell langs kysten. Det høyeste fjellet er Carrauntuohill (irsk: Corrán Tuathail), som er 1041 meter over havet. Det er flere større innsjøer langs elvene i Irland, med Lough Neagh som den største på øya. Den lengste elven i Irland er Shannon som fra utspringet i Cavan til og med utløpet i Atlanteren sør for Limerick er 340 km lang.

Øya Irland er politisk delt mellom den selvstendige Irland og provinsen Nord-Irland, (som er del av Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland) i nordøst. Øya har et totalt areal på 84 079 km², hvor av 83 % (70 280 km²) tilhører staten Irland. Øya har kyst mot Atlanterhavet i nord og vest og sør. Mellom Irland og øya Storbritannia i øst ligger Irskesjøen.

IrlandstubbDenne Irlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.