Avebury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Avebury
   UNESCOs verdensarv   
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Innskrevet1986
Kriterium I, II, III
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 373
Avebury ligger i England
Avebury
Avebury (England)

Avebury er en enorm neolittisk steinsetting i det engelske fylket Wiltshire, og omslutter landsbyen Avebury i Wiltshire i sørvestlige England.. Det er en av de fineste og største slike oldtidsminner i Europa, og antas være laget for om lag 5000 år siden i bondesteinalderen. Steinringen i Avebury er stort sett samtidig med den i Stonehenge. Det består av tre omfangsrike steinsirkler som går rundt landsbyen Avebury og er en av de største megalittiske steinsirkler i verden. Den meget kjent, er en stor turistattraksjon og et sted av religiøs betydning til samtidige hedninger. Området eies og forvaltes av National Trust.[1][2]

Monumentet, av en type som kalles henge på engelsk (se Stonehenge)[3] som viser til monumentale sirkler av stein eller stående tømmerstokker, ble bygget i løpet av en periode på flere hundre år en gang på 3000-tallet f.Kr.[4] Det består av en stor voll med en ytre steinsirkel og to adskilte, mindre steinsirkler beliggende på innsiden av monumentet. Den opprinnelige hensikten er ukjent, skjønt arkeologer har foreslått at det sannsynligvis ble benyttet til former for ritualer eller seremonier. Steinsirklene ved Avebury var i seg selv en del av et større forhistorisk landskap som inneholdt flere eldre monumenter i nærheten, blant annet West Kennet Long Barrow og Silbury Hill.

Ved jernalderen hadde stedet i all hovedsak blitt forlatt, skjønt det er en del hentydninger til menneskelig aktivitet under romersk Britannia. I løpet av tidlig middelalder begynte en landsby å utvikle seg rundt monumentet som til sist strakte seg inn i den. I senmiddelalderen og i tidlig moderne tid begynte lokalbefolkningen å ødelegge mange av de stående megalittsteinene rundt monumentet, både av religiøs ignoranse og for praktiske grunner. Oldtidsforskerne John Aubrey og William Stukeley fikk derimot interesse for monumentet i løpet av 1600-tallet, nedtegnet mye av stedet før det ble helt ødelagt. Arkeologiske undersøkelser begynte på 1900-tallet, ledet hovedsakelig av Alexander Keiller, som førte tilsyn av et prosjekt som rekonstruerte mye av monumentet.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Avebury», National Trust
  2. ^ «Avebury», English Heritage
  3. ^ «Stonehenge (n.)», Online Etymology Dictionary
  4. ^ Burl, Aubrey (2002): Prehistoric Avebury, 2. utg., New Haven and London: Yale University Press, s. 154.

Se også[rediger | rediger kilde]