Hopp til innhold

New Lanark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
New Lanark
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:South Lanarkshire
Trad. grevskap:Lanarkshire
StatusLandsby (village)
Areal146 hektar
Befolkning200 (ca.)
Bef.tetthet1,37 innb./hektar
Kart
New Lanark
55°40′N 3°47′V

New Lanark er en gammel industrilandsby ved elven Clyde omkring to kilometer fra Lanark i South Lanarkshire i Skottland. Den ble grunnlagt i 1785 av David Dale. Han la byen sin til elven Clyde for å kunne forsyne seg med vannkraften til å drive spinnemaskinene. I 1820 var New Lanark Skottlands største senter for bomullsproduksjon.


Etterhvert kom Dales svigersønn Robert Owen mer og mer inn i driften. Owen var en filantrop og sosial reformator, og under Dales og Owens ledelse ble New Lanark bygget opp som både et svært vellykket forretningsprosjekt og som en model village hvor arbeiderne skulle ha best mulig vilkår. Stedet regnes som et eksempel på innflytelse fra utopisk sosialisme. Owen sørget for utvidelse av bedriften, og ga mye av overskuddet tilbake til arbeiderne slik at de skulle leve under best mulige kår. Han forbød barnearbeid for de under 10 år, og satte opp en egen skole slik at alle skulle få litt utdannelse.

Fabrikkene var i drift helt til 1968. Så fulgte en nedgangstid, men i 1975 ble New Lanark Conservation Trust opprettet for å hindre at landsbyen forfalt eller ble jevnet med jorden. Stedet er i dag et populært turistmål, og sammen med en lignende landsby i England, Saltair, ble New Lanark et verdensarvsted i 2001. I dag bor det ca. 200 mennesker i enkelte av husene og leilighetene i New Lanark, resten av bygningene er utstillingsarenaer eller salgslokaler for turismen.