Canterburykatedralen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Canterburykatedralen
UNESCOs verdensarv Welterbe.svg
Canterburykatedralen UNESCOs verdensarv
Canterburykatedralen sett fra sør
LandStorbritannia Storbritannia
StedCanterbury
Innskrevet1988
Kriterium KULTUR (I)(II)(VI)
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 496
Canterburykatedralen ligger i England
Canterburykatedralen
Canterburykatedralen
Canterburykatedralen (England)

Canterburykatedralen er en av de eldste kirker i England. Den er sete for erkebiskopen av Canterbury, og dermed moderkirke for den anglikanske kommunion. Det formelle navnet er Cathedral and Metropolitan Church of Christ at Canterbury; katedralen er altså viet til Jesus Kristus.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnlagt av Augustin[rediger | rediger kilde]

Katedralens første erkebiskop var Sankt Augustin av Canterbury, tidligere abbed av benediktinerordenens kloster for Apostelen Andreas i Roma. Han ble sent av pave Gregor I den store i år 597 som misjonær til angelsakserne. Augustin grunnla katedralen i 602 og dediserte den til Frelseren. Arkeologiske undersøkelser under gulvet i midtskip i 1993 avslørte grunnvollene til den opprinnelige angelsaksiske katedralen som hadde blitt bygd tvers over en tidligere romersk veg.[1]

Augustin grunnla også klosteret dedikert til Sankt Peter og Paulus utenfor bymurene. Denne ble senere om-dededikert til Augustin selv og heter nå St. Augustine's Abbey. Den var i mange århundrer gravstedet for etterfølgende erkebiskoper. Ruinene av klosteret, palasset og oldtidskirken for Sankt Martin ble i 1988 tatt med på UNESCOs verdensarvliste. De forvaltes av English Heritage.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


StorbritanniastubbDenne Storbritanniarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.