Saltaire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Saltaire
Saltaire
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: City of Bradford
Admin. grevskap: West Yorkshire
Seremon. grevskap: West Yorkshire
Status Landsby (village)
Befolkning ? (-)

Saltaire er en viktoriansk mønsterlandsby i City of Bradford i England. Den ligger ved elven Aire og Leeds og Liverpoolkanalen. Landsbyen ble i 2001 et verdensarvsted.

Historie[rediger | rediger kilde]

Saltaire ble grunnlagt av sir Titus Salt i 1853. Han flyttet sin forretningsdrift fra Bradford til et landlig sted nær Shipley, dels for å skape bedre forhold for arbeiderne og dels for å få plassert sin tekstilfabrikk nærmere en kanal og jernbanen.

Salt leide inn arkitektfirmaet Lockwood and Mawson fra Bradford til å bygge landsbyen. Den ble grunnlagt som en model village. Det finnes også noen eldre slike landsbyer, blant annet Robert Owens New Lanark i Skottland. Både Saltaire og New Lanark ble i 2001 verdensarvsteder.

Landsbyen ble reist med pene steinhus, vaskehus med rennende vann, badehus, et sykehus, et institutt for rekreasjon og utdannelse, bibliotek, lesesal, konsertsal, biljardhall, laboratorium og treningshall. Det var også almissehus, parseller, en park og et båthus.

Victoria Hall

Titus Salt døde i 1876, og er gravlagt i et mausoleum ved siden av Congregational Church. Hans sønn, Titus Salt den yngre, tok over. Da han i sin tur døde ble Saltaire tatt over av et partnerskap som blant annet inkluderte sir James Roberts fra Haworth. Han hadde jobbet på fabrikken siden han var tolv år, og reiste til Russland hvert år i forretninger; Roberts snakket flytende russisk. Han investerte mye i Russland, og da revolusjonen kom tapte han neste hele sin formue. Robert donerte et professorat i russisk ved Leeds University og kjøpte Brontë-familiens Haworth Parsonage og gav den til nasjonen. T.S. Eliot nevnet ham i boken Wasteland. Han er gravlagt i Fairlight i Sussex.

Da Saltaire ble et verdensarvsted ble myndighetene forpliktet til å verne det. Landsbyen er særdeles godt bevart, men er noe plaget av trafikk på grunn av øst-vestruten som går gjennom Aire-dalen. Bygningene er individuelt vernet. Kirken har høyeste vernestatus, grade I.

Victoria Hall, tidligere Saltair Institute, brukes til møter og konserter, og rommer også Victorian Reed Organ Museum.

Saltairefestivalen ble først arrangert i 2003 for å markere landsbyens 150-årsjubileum. Den har siden blitt arrangert årlige en uke i september.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]