Durhamkatedralen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 54°46′25,543″N 1°34′34,612″V

Durhamkatedralen

Durhamkatedralen, i Durham, England, ble bygget til ære for St. Cuthbert. Relikviene hans er plassert i et kapell bak høyalteret med inngang fra De ni alteres kapell. Vi vet en del om Cuthberts liv takket være nedtegnelsene til Beda. Bedas relikvier finnes også her.

Byggehistorie[rediger | rediger kilde]

I 1093 startet biskop Wilhelm byggingen av den nåværende kirken. Skipet og transeptet ble bygget i tidsrommet 10931133, og så fulgte resten av kirken. Kapittelhuset ble bygget mellom 1133 og 1141, Galileakapellet, hvor Bedas relikvier er oppbevart, mellom 1175 og 1189 og De ni alters kapell ble bygget i tidrsommet 12421274.

Beskrivelse av kirken[rediger | rediger kilde]

Durhamkatedralen, interiør

Kirken er 120m lang og blant de største middelalderkirkene i Europa. Kirken har hvelv og er et av de tidligste eksemplene på systematisk bruk av krysshvelv med ribber over et treetasjers midtskip, med arkader, triforie og klerestorie. Pilarene veksler i størrelse med en sammensatt med knipper av søyler og pilastre festet til en kjerne og en sylindrisk. Dette gjør midtskipet i Durham til et av de fineste i den romanske arkitekturen. De kraftige pilarene blir en kontrast til flatene i hvelvet.

Galileakapellet[rediger | rediger kilde]

Veggmaleri i Galileekapellet, muligens St. Cuthbert
Galileekapellet

Galileakapellet har fått dette navnet fordi prosesjonen ved slutten av søndagsmessen endte her og symboliserer Jesu tilbakekomst til Galilea etter oppstandelsen. Galileekapellet er også kirkens Lady Chapel, et kapell viet til Maria. Vanligvis er disse plassert i øst bak koret, men i Durham var fundamentene usikre her, og veggene begynte å gå istykker. Dette ble tatt som tegn på at St. Cuthbert ikke ønsket kvinner nær sine relikvier, så kapellet ble flyttet til vestenden. I kapellet er der 1300-talls kalkmalerier. Ved siden av alteret finnes et av en biskop som man tror kan være St Cuthbert. Han bærer en hyrdestav, for han blir sett på som kirkens hyrde.

Kapittelhuset ble brukt under innspillingen av Harry Potter-filmene og var da klasserom.

grunnplan

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Pevsner, Nikolaus, The Buildings of England, County Durham, London 1953
  • Durham Cathedral, Jarrold Publishing 2000

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

UNESCOs verdensarv
Flag of UNESCO.svgInnskrevet ved UNESCOs 10. sesjon i 1986 som det 370. verdensarvsted
EksternUNESCO: Durhamkatedralen