Giant’s Causeway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Giant's Causeway
   UNESCOs verdensarv   
Giant's Causeway
LandStorbritannias flagg Storbritannia
StedAntrim
Innskrevet1986
Kriterium NATUR VII, VIII
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 369
Giant’s Causeway ligger i Nord-Irland
Giant’s Causeway
Giant’s Causeway (Nord-Irland)

Giant's Causeway er et område på Antrim-kysten i Nord-Irland med formasjoner bestående av noe nær 40 000 sorte polygone (de fleste sekskantede) basalt -søyler. Fenomenet er et resultat av et underjordisk vulkanutbrudd for 60 millioner år siden. Utbruddet strakk seg nordover til Skottland, hvor liknende formasjoner gjenfinnes på øya Staffa. Det finnes også slike formasjoner andre steder, men Giant's Causeway er kanskje det mest vakre og spektakulære. I turistsesongen går det busser fra et platå, der en kan parkere ned mot havnivået og studere fenomenet på nært hold.

Giant's Causeway er på UNESCO sin liste over verdensarv steder.

Irsk sagn som forklaring[rediger | rediger kilde]

Ifølge det irske sagnet som er knyttet til stedet, skyldes opphopningen av stein i denne formen, at en kjempe, Finn mac Cumaill (anglifisert til Finn MacCool), ville lage seg en bro over til Skottland for å gi sin kollega der en overgang slik at de kunne duellere. Skotten, Bennandonner, lot seg ikke be to ganger, og la i vei. Da ble Finn skremt over størrelsen på skotten, og stakk av til sin kone, Oonagh og ba henne om å gjemme ham. Hun la ham i en diger vogge kledd i babytøy. Bennandonner fikk se «babyen» som ble presentert som Finns barn, og dro hjem med tanker om at faren, Finn; nok ble for stor å binde an med, når han fikk slikt avkom. Han raserte broen mens han retirerte, slik at han ikke skulle få besøk.

Dette, ifølge sagnet, er grunnen til at søylene finnes både på kysten av Antrim og ved Finnegans grotte (Finnegans Cave) på Staffa ved kysten av Skottland, det er de eneste restene av broen.

Vitenskapelig forklaring[rediger | rediger kilde]

For ca. 60 millioner år siden ble slettelandskapet som lå på et underlag av kalkstein brutt opp av et vulkansk utbrudd, og dekket av et basaltlag som størknet og ble i ro i ca. 2 millioner år, før neste utbrudd, som fylte et dalføre, der det størknet så langsomt at den sekskantede søylestrukturen ble dannet. Istidene, hvorav den siste forlot Irland for ca. 15 000 år siden, skapte så kysten omtrent slik vi kjenner den i dag.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]