Durham Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Durham Castle
Beliggenhet
LandStorbritannia[1][2]
StedCity of Durham
StilretningNormannisk arkitektur
Etablert1072 (Julian)
Bygningsdata
Gulvareal 8,79 hektar
Kart
Kart
Durham Castle
54°46′30″N 1°34′32″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Slottet og katedralen ligger på en høyde over Durham og elven Wear

Durham Castle er et slott fra normannertiden i Durham i England. Det står på en høyde ved elven Wear, rett ovenfor Durhamkatedralen. Slottet og katedralen er begge med på UNESCOs verdensarvliste.

Historie[rediger | rediger kilde]

Slottet ble reist i det 11. århundre for å beskytte biskopen av Durham mot angrep, ettersom befolkningen i den nordlige delen av England var «vill og utilregnelig» etter normannernes erobring i 1066. Det er et godt eksempel på motte and bailey-konstruksjonen som normannerne foretrakk.

Storhallen ble reist av biskop Antony Bek i begynnelsen av det 14. århundre. Det var den største storhall i landet inntil biskop Richard Fox fikk den kortet ned mot slutten av det 15. århundre. Selv etter forminskningen er den 14 meter høy og 30 meter lang.

Kapeller[rediger | rediger kilde]

Det er to kapeller i slottet: Norman Chapel fra omkring 1078 og Tunstall's Chapel fra 1540.

Normannerkapellet er den eldste delen av slottet som er tilgjengelig. Arkitekturen er i angelsaksisk stil, muligens på grunn av at det ble brukt saksiske arbeider. I det 15. århundre ble de tre vinduene praktisk talt avstengt fordi den indre borgen ble utvidet. Det ble dermed tatt ut av bruk inntil 1841, da man begynte å bruke det som korridor til den indre borgen. Under andre verdenskrig ble det brukt som kommando- og observasjonspost for Royal Air Force, og man fant da ut hva bygningen opprinnelig hadde vært brukt til. Kort tid etter krigens slutt ble kapellet rekonsekret, og det har siden blitt brukt til ukentlige gudstjenester.

Tunstallkapellet er noe større, og er derfor det mest brukte av kapellene i slottet. Biskopene Cosin og Crewe utvidet det mot slutten av det 17. århundre. Bakerst finner man misericordiae fra det 16. århundre.

University College[rediger | rediger kilde]

Den indre borggården

I 1837 ble slottet gitt til det nyopprettede University of Durham av biskop Edward Maltby, og brukt til studentboliger. Arkitekten Anthony Salvin bygde opp den forfalne indre borgen fra de originale planene. Det ble åpnet i 1840, og fortsatt bor over hundre studenter der.

Studentene spiser i storhallen, og har også en bar i slottet. Kapellene brukes både til gudstjenester og teaterforestillinger. Det er også et bibliotek der. Utenfor studieterminene brukes boligene som et billig hotell, og det arrangeres også konferanser der.

Ansatte og studenter ved universitetet samt hotellgjester kan besøke slottet fritt, mens andre har mulighet til å se det i guidede turer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på de, en, fr, es, it) archINFORM, OCLC 45382278, archINFORM project ID 13653, Wikidata Q265049, https://www.archinform.net/index.htm 
  2. ^ https://vocaleyes.co.uk/research/heritage-access-2022/benchmark/; besøksdato: 9. februar 2023.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]