Den nassauske husorden av den gylne løve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenstegn for Den nassauske husorden av den gylne løve.

Den nassauske husorden av den gylne løve (fransk: Ordre du Lion d'Or de la Maison de Nassau, nederlandsk: Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassau) er en luxembourgsk og nederlandsk orden. Den ble innstiftet i 31. mars 1858 som en felles orden for de to nassauske hus etter en overenskomst mellom kong Vilhelm III av Nederland og hertug Adolph av Nassau. Den tildeles av kongehusene i både Luxembourg og Nederland. Ordenen har én klasse og er Luxembourgs fornemste utmerkelse. I Nederland tildeles ordenen for særlige fortjenester av monarken.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ved innstiftelsen hadde Den nassauske husorden av den gylne løve kun én grad. Vilhelm III av Nederland økte antallet til fire i 1873 og la til ytterligere en grad i 1882. Dette skjedde uten samtykke med husets andre gren og etter at Adolf ble storhertug av Luxembourg opphevet han de ekstra gradene. Siden 1892 er derfor Den nassauske husorden av den gylne løve tildelt i kun én grad, som ved innstiftelsen. Graden betegnes som ridder.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegn utstilt i Musée national d'histoire et d'art i Luxembourg

Ordenstegnet for Den nassauske husorden av den gylne løve består av et malteserkors i hvit emalje på gull. I korsvinklene finnes bokstaven N for Nassau i ornamentert for og med en rosett. Midt i korset er det plassert en medaljong med en gull løve på blåemaljert felt. Løven er huset Nassaus våpenmerke. Baksiden bærer dynastiets motto, «Je maintiendrai». Ordensstjernen er i sølv og har åtte tagger. Medaljongen fra ordenstegnet er plassert i midten innenfor en hvitemaljert bord som bærer innskriften «Je maintiendrai» i gull. Ordensbåndet er oransje med blå kanter. Oransje er huset Oraniens farger, mens blått er huset Nassaus.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Den nassauske husorden av den gylne løve tildeles regjerende monarker, andre statsoverhoder medlemmer og medlemmer av kongehus for innsats for Luxembourg og det storhertuglige hus. Prinser av fyrstehusets to grener er riddere av ordenen fra fødselen. I Nederland tildeles ordenen av monarken personlig.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Harald V og dronning Sonja er innehavere av Den nassauske husorden av den gylne løve. Også kong Olav var ridder av Den nassauske husorden av den gylne løve.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • (en) Rafal Heydel-Mankoo: «Luxembourg» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 665.
  • (da) Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]