Republikken Italias fortjenstorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ordenstegn for Republikken Italias fortjenstorden, modell 1951–2001
President Carlo Azeglio Ciampi tildeler storkors av Republikken Italias fortjenstorden til Giorgio Napolitano

Republikken Italias fortjenstorden (italiensk: Ordine al merito della Repubblica Italiana) er Italias fornemste orden. Ordenen ble innstiftet 3. mars 1951, som erstatning for de kongelige ordner som forsvant med monarkiets avskaffelse. Republikken Italias president er stormester for ordenen.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Republikken Italias fortjenstorden er inndelt i fem klasser:

Ordenstegn[rediger | rediger kilde]

Insigniene for Republikken Italias fortjenstorden fikk i 2001 fornyet utforming. Ordenstegnet består av et utbøyd kors i hvit emalje som har Italias riksvåpen i midten. Riksvåpenet er omgitt av innskriften AL MERITO DELLA REPUBBLICA. Korset er omgitt av en krans av laurbær og eik. Korset er satt i en stjerne. Ordenskjedet består av vekslevis stjerner og planteornamenter og har initialene RI, for Repubblica Italiana, nederst der ortdenstegnet er opphengt. Ordensbåndet er grønt med smale røde og grønne kanter.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen kan tildeles italienske statsborgere såvel som utenlandske. Den tildeles for fortjenstefull innsats innen vitenskap, kultur og næringsliv, for innsats innen sosial omsorg, for allmennyttig og humanitær virksomhet og for fremragende sivil eller militær tjeneste. Storkors med kjede tildeles andre lands statsoverhoder, samt til innehavere av storkors.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Kong Harald V er innehaver av storkors med kjede. Dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er innehavere av storkors. Også Olav V var storkors av Republikken Italias fortjenstorden. Kjell Magne Bondevik og Børge Brende ble i 2004 tildelt ordenens storkors. Andreas Kjell Lund Ugland er kommandør. Thomas Thiis-Evensen er også ridder av denne orden. Trond Berg Eriksen ble i 2001 utnevnt til offiser av ordenen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]