Hopp til innhold

Republikken Polens fortjenstorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for Republikken Polens fortjenstorden.

Republikken Polens fortjenstorden (polsk: Order Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej) er en polsk orden. Ordenen ble innstiftet under Folkerepublikken Polen i 1974, men ble i 1990 reformert som følge av kommunistregimets fall. Republikken Polens fortjenstorden kan tildeles polske borgere, såvel som utlendinger. Den rangerer etter Uavhengighetskorsets orden som den sjette og siste av Polens seks ordener. Republikken Polens president er stormester.

Bakgrunn og utvikling[rediger | rediger kilde]

Ordenstegn fra kommunisttiden: Ørnen er uten krone

Ordenen ble opprinnelig innstiftet 10. april 1974 under navnet Folkerepublikken Polens fortjenstorden.[1] Den var tenkt som en erstatning for Den hvite ørns orden, en orden som den polske regjeringen i eksil fortsatte å tildele fra sin base i London og som med sin bakgrunn var ideologisk uakseptabel for makthaverne. Folkerepublikkens regjering avsluttet i 1960 tildeling av Den hvite ørns orden. I 1990 ble ordenens navn endret til Republikken Polens fortjenstorden i tråd med de politisk-ideologiske endringer som følge av at kommunistpartiet Det polske forente arbeiderparti måtte gi fra seg makten.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Etter reorganiseringen i 1990 er Republikken Polens fortjenstorden inndelt i fem grader:[1]

  • stripe Storkors (Krzyż Wielki)
  • stripe Kommandørkors med stjerne (Krzyż Komandorski z Gwiazdą)
  • stripe Kommandørkors (Krzyż Komandorski)
  • stripe Offiserskors (Krzyż Oficerski)
  • stripe Ridderkors (Krzyż Kawalerski)

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordensstjernen for Republikken Polens fortjenstorden.

Republikken Polens fortjenstorden ordenstegn består av et kors med fem armer.[2] Korsarmene er røde med hvite kanter, fargene fra Polens flagg. Mellom korsarmene finnes det stråler i gull. En kronet hvit heraldisk ørn, lik den som finnes i Polens riksvåpen, er plassert midt i ordenstegnet. Ordenstegnet er oppheng i ordensbåndet i et ledd der initialene RP, for «Rzeczpospolitą Polską», er preget inn i en oval, som på sidene har et sett stråler. Ordensstjernen har fem tagger i sølv og stråler i gull. Midtmedaljongen i ordensstjernen har den polske ørnen i en rød midtmedaljong som er omgitt en bord i gull.

Ordensbåndet ble i 1992 endret til mørk blått. Det var tidligere himmelblått, en farge som ble ansett å være for lik fargen i ordensbåndet til Den hvite ørns orden.[2]

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Både polske borgere og utlendinger kan tildeles Republikken Polens fortjenstorden. Ordenen ble særlig innrettet med tanke på diplomatisk ordensutveksling. Den erstattet i dette henseende tildeling av Ordenen Polonia Restituta.[1] Ordenen tildeles utlendinger, men også polske statsborgere bosatt i utlandet, for innsats til fremme av internasjonalt samarbeid så vel som samarbeid mellom Polen og andre land.[3]

Utdeling av ordener skjer vanligvis 3. mai og 11. november, begge nasjonaldager.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Poland» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1481.
  2. ^ a b «Poland» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1482.
  3. ^ «Order Zasługi RP». Polens presidentkontor. Arkivert fra originalen 13. desember 2021. Besøkt 17. mars 2019. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • (en) «Poland» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1481–1483.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]