Den nederlandske løves orden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordensstjerne for Den nederlandske løves orden.

Den nederlandske løves orden (nederlandsk: Orde van de Nederlandse Leeuw) er en nederlandsk orden. Ordenen ble innstiftet 29. september 1815 av kong Vilhelm I og er den eldste og fornemste sivile utmerkelse i Nederland.[1] Opprinnelig var tanken at Den nederlandske løves orden skulle fungere som en sivil avdeling av Den militære Wilhelmsordenen, men den ble i stedet etablert som en separat orden.[2] Monarken er ordenens stormester. Ordenen ble revidert ved lov i 1994.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Den nederlandske løves orden er siden 1994 inndelt i tre grader:[1]

  • Storkors
  • Kommandør
  • Ridder

Fra 1815 til 1994 hadde ordenen en fjerde klasse, broder.[2]

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegn for ridder av Den nederlandske løves orden

Ordenstegnet for Den nederlandske løves orden er et hvitemaljert malteserkors i gull som er opphengt i en krone. I korsvinklene er det plassert stiliserte utgaver av bokstaven W, for ordenens innstifter. I midten av korset er det plassert en blåemaljert medaljong med innskriften «VIRTUS NOBILITAT» («dyden adler»). Baksiden bærer den nederlandske løve.[1] Ordensstjernen er i gull og har åtte tagger. Den er besatt med korset fra ordenstegnet, men uten kronen.[2] Ordensbåndet er blått med oransje striper.[1] Dette er fargene til huset Oranien-Nassau.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen var ved innstiftelsen bestemt som belønning av dem som utviste patriotisme, lojalitet og oppofrelse i sine borgerplikter, samt til belønning av fortjenester av vitenskap og kunst.[2] Ordenens storkors tildeles kongelige og statsoverhoder. Inntil 1994 ble ordenen kun tildelt medlemmer av samfunnets øvre sjikt. Unntaket var den laveste graden, broder, som var tiltenkt småkårsfolk og som ga rett til pensjon.[2] Bortsett fra storkors, ble utlendinger etter 1892 ikke tildelt Den nederlandske løves orden, men dette ble endret igjen i 1994.[2]

Ved ordensreformen av 1994 ble tildelingsreglene endret slik at Den nederlandske løves orden ikke lenger ble automatisk tildelt for bestemte tjenester, samtidig som tildeling ble frakoblet rang og sosial status.[1] Etter dette skal tildeling utelukkende skje på grunnlag av meritter.[1] Det foretas omkring femti utnevnelser årlig.[2]

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Kong Harald og dronning Sonja er innehavere av storkors av Den nederlandske løves orden. Også kong Olav og kong Haakon var innehavere av storkors.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f «Order of the Netherlands Lion» Arkivert 31. august 2009 hos Wayback Machine., Kanselarij der Nederlandse Orden.
  2. ^ a b c d e f g C. Peter Mulder og Rafal Heydel-Mankoo: «The Netherlands» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s, 1412–1414.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]