Hopp til innhold

Det kongelige Victoriakjedet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det kongelige Victoriakjedet (engelsk: The Royal Victorian Chain) er en britisk kongelig dekorasjon, som ble innstiftet av kong Edvard VII og første gang tildelt i forbindelse med hans kroning 9. august 1902. Utmerkelsen bærer navn av kongens mor, Victoria av Storbritannia. Det kongelige Victoriakjedet har kun en klasse. Tildeling skjer ved monarken og er dennes personlige gave.

Status[rediger | rediger kilde]

Det kongelige Victoriakjedet anføres ofte som en orden, men er egentlig ikke det. Først i 1921 ble det fastsatt forskrifter og etter disse er Det kongelige Victoriakjedet det aller høyeste utmerkelsestegn og tegn på monarkens verdsettelse av mottakeren. Det kongelige Victoriakjedet er ikke forbundet med Den kongelige Victoriaordenen. I praksis behandles Det kongelige Victoriakjedet likevel som en orden.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordensstripe for Det kongelige Victoriakjedet.

Til tross for at Det kongelige Victoriakjedet ikke er formelt forbundet med Den kongelige Victoriaordenen, gjør det bruk av ordenens insignier, nærmere bestemt korset for storkorsriddere av Den kongelige Victoriaordenen. Ordensinsigniene for Det kongelige Victoriakjedet består dermed av et hvitemaljert malteserkors som i midtmedaljongen bærer dronning Victorias kongelige og keiserlige monogram i hvitt på rødt, med en blå bord der det står innskrevet «Victoria». Medaljongen er kronet av en britisk imperiekrone. Korset er opphengt i kjedet i et ledd som består av Edvard VIIs kronede kongemonogram omgitt av en krans. Kjedet består ellers av ledd som representerer England, ved to Tudorroser, India, ved to lotusblomster, Irland, ved to trekløver og Skottland, ved to tistler.

Ordensbåndet er blått med røde og hvite kanter.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Det kongelige Victoriakjedet tildeles i hovedsak fremmede lands regjerende monarker og statsoverhoder. Det gis også til medlemmer av den britiske kongefamilie. I sjeldne tilfeller tildeles det britiske borgere.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Kong Harald er innehaver av Det kongelige Victoriakjedet. Det var også kong Olav og kong Haakon.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • (da) Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966.
  • (en) Peter Galloway: «The Royal Victorian Chain» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 743–744.
Autoritetsdata