Hopp til innhold

Trestjerneordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Insignier for Trestjerneordenen

Trestjerneordenen (latvisk: Triju Zvaigžņu ordenis) er en latvisk orden. Ordenen ble innstiftet 25. mars 1924 av Latvias nasjonalforsamling til minne om landets selvstendighet i 1918. Den er gitt navn etter et av landets nasjonalsymboler, de tre stjernene. Ordenens motto er «Per aspera ad astra». Trestjerneordenen er Latvias fornemste utmerkelse og rangerer foran Viesturs orden og Anerkjennelseskorset. Den kan tildeles både latviske og utenlandske statsborgere. Presidenten er ordenens stormester.

Under Latvias innlemmelse i Sovjetunionen 1940–1991 ble ordenen avskaffet. Trestjerneordenen ble gjenopprettet 25. oktober 1994.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Tegning av ordenstegn for 1. klasse
Tegning av ordenstegn for 5. klasse

Trestjerneordenen er inndelt i fem grader etter mønster av Æreslegionen. De fem gradene er:

  • 1. klasse, storkorskommandør (I šķira – lielkrusta komandieris)
  • 2. klasse, storoffiser (II šķira – lielvirsnieks)
  • 3. klasse, kommandør (III šķira – komandieris)
  • 4. klasse, offiser (IV šķira – virsnieks)
  • 5. klasse, ridder (V šķira – kavalieris)

Den som tildeles 1. klasse, storkorskommandørgraden, kan som den høyeste form for anerkjennelse også tildeles ordenens kjede.

I tilknytning til Trestjerneordenen finnes en medalje med tre grader: forgylt, sølv og bronse.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Det sentrale motivet i ordenstegnene for Trestjerneordenen er de tre stjernene, som også finnes i Latvias riksvåpen og som står for de tre historiske landskapene Livland (Vidzeme), Kurland (Kurzeme) og Latgale. Ordenstegnet består av et hvitemaljert malteserkors med stråler i korsvinklene. Midtmedaljongen er i blå emalje og har tre femtaggede stjerner i gull. Baksiden bærer en innskrift med landets navn sammen med uavhengighetsdatoen, 18. november 1918, omgitt av en bord der ordenens motto er innskrevet.

Ordensstjernen er i sølv og består av fem større og fem mindre stråler. Den har midtmedaljongen fra ordenstegnet satt inn i en eikekrans og innskriften «PAR TĒVIJU» («for fedrelandet»).

Ordenskjedet består av ledd med ordensmedaljongen, løve og griff, latviske ildkorsornamenter samt pilspisser.

Ordensbåndet er lyst blått med gule striper.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen tildels som anerkjennelse av innsats for Latvia i statstjenesten, offentlig og kommunal sektor, i offentlig virke eller for virke i kultur, utdanning, forskning, idrett eller næringsliv. Trestjerneordenen kan også tildeles som belønning for innsats under gjenopprettelsen av Latvias selvstendighet og statsdannelse. Ordenen kan tildeles borgere av Latvia og også utenlandske borgere. Ordenen tildeles i særdeleshet utenlandske statsoverhoder, regjeringsledere, ledere for internasjonale organisasjoner, ambassadører og utenlandske medlemmer av delegasjoner ved statsbesøk. Ordenens høyeste klasse tildeles utelukkende statsoverhoder.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon er alle storkorskommandører av Trestjerneordenen. Ulf Erik Husebø er innehaver av kommandørklassen. Thorvald Stoltenberg er også innehaver. Arvid Grundekjøn mottok Trestjernerordenen av Latvias president G. Ullmanis i 1998.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • (en) «Latvia» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1301.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata