Henrik av Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Henrik av Danmark
Royal Wedding Stockholm 2010-Konserthuset-420.jpg
Født11. juni 1934
Talence
Død13. februar 2018 (83 år)
Fredensborg slott
Ektefelle Margrethe II (19672018)
Far André de Laborde de Monpezat
Mor Renée-Yvonne Doursennot
Søsken Étienne de Monpezat
Barn Frederik av Danmark, Joachim av Danmark
Utdannet ved Lycée Gambetta, Universitetet i Paris, Sorbonne, Institut national des langues et civilisations orientales
Beskjeftigelse Lyriker, skribent, billedkunstner, pianist, prins
Nasjonalitet Frankrike, Danmark
Språk Fransk
Livssyn Den romersk-katolske kirke, Folkekirken
Utmerkelser
18 oppføringer
Storkors av Æreslegionen, storkorset av Den nasjonale fortjenstorden, storkorsridder av Order of the Bath, storkorsridder av Royal Victorian Order, storkors av Alaouite-ordenen, storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden, kommandør av ordenen for landbruksfortjenster, storkors av St. Olavs Orden, storkors av Den islandske falkeorden, 1. klasse av Trestjerneordenen, Nersornaat, storbånd av Krysantemumsordenen, storkorset av Karl IIIs orden, storkorset av Kristusordenen (Portugal), storkors av forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, Stjerneordenen, Elefantordenen (1967), Dronning Jelenas stororden

Prins Henrik og dronning Margrethe på Færøyene

Prins Henrik av Danmark (Henri Marie Jean André) (født 11. juni 1934 i Talence i departementet Gironde i Frankrike, død 13. februar 2018Fredensborg[1]) var gemalen til dronning Margrethe II av Danmark.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født Henri de Laborde de Monpezat, og var sønn av André de Laborde de Monpezat (1907–1998) og Renée Doursenot (1908–2001). Familien de Laborde de Monpezat titulerer seg selv som grever, men de har egentlig ingen rett til å bruke den tittelen.[2][3][4][5]

Han vokste opp i Frankrike og Vietnam, og studerte både i Paris, Saigon og Hongkong. Hans morsmål var fransk, men han snakket også flytende dansk, engelsk, kinesisk og vietnamesisk.[trenger referanse] De siste to språk hadde han perfeksjonert ved École Nationale des Langues Orientales og senere studerte han orientalske språk i Hongkong og Saigon.

Fra 1959 til 1962 avtjente han militærtjeneste i den franske hæren i Algerie, og deretter jobbet han som sekretær ved den franske ambassaden i London fram til 1967.

Prins av Danmark[rediger | rediger kilde]

10. juni 1967 giftet han seg med prinsesse Margrethe, den danske tronfølgeren. Hans franske navn, Henri, ble til det danske Henrik, og han fikk tittelen prins av Danmark. Fra Margrethe ble dronning i 1972, var han prinsgemal, men denne tittelen ble sjelden brukt. I 2005 opplyste imidlertid dronningen og prinsen at han skulle tituleres som prinsgemalen. Dette gikk han bort fra igjen i april 2016, og ble titulert kun som prins.[6]

Prins Henrik var far til kronprins Frederik (født i 1968) og prins Joachim (født i 1969), og var bestefar til fem gutter og tre jenter.

Han oversatte flere bøker fra fransk til dansk, og gav også ut et par diktsamlinger. Sist i 1970-årene tok han kontakt med Kunstakademiet og ble opplært av billedhuggeren Poul Holm Olsen.

Prins Henrik ble i 1968 tildelt storkors med kjede av St. Olavs Orden. Prins Henrik er en av de få kongelige som har besøkt fristaden Christiania.[7][8]

Dekorasjoner[rediger | rediger kilde]

Prins Henrik var innehaver av en rekke danske og utenlandske ordener og utmerkelser:[9]

Danske dekorasjonerUtenlandske dekorasjonerReferanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hans Kongelige Højhed Prins Henrik afgået ved døden
  2. ^ Joseph Valynseele, Les Laborde de Monpezat et leurs alliances, 1975
  3. ^ Michel Huberty, L’Allemagne dynastique, 1994
  4. ^ Pierre Marie Dioudonnat, Encyclopédie de la fausse noblesse et de la noblesse d'apparence, éd. Sedopols, 1994, side 393.
  5. ^ Charondas, À quel titre, Volume 37, 1970 : « LABORDE de MONPEZAT (de. greve av M) : Falsk adelig. — Av vanlige folk fram til 1600-tallet — Ikke mottatt i États du Béarn for "påstått adlethet" og har aldri hatt adel i deres familie».
  6. ^ Prins Henrik frasiger sig sin titel som prinsgemal, politiken.dk. Besøkt 14. april 2016
  7. ^ Prins Henrik på Pusher Street på Christiania, ekstrabladet.dk. Besøkt 19. august 2015
  8. ^ Her besøger Prins Henrik Christiania i pigsko, bt.dk. Besøkt 19. august 2015
  9. ^ H.K.H. Prinsgemalens dekorationer Arkivert 18. mars 2010 hos Wayback Machine., Kongehuset.dk.