Henrik av Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For hans sønnesønn se Henrik til Danmark[1]
Henrik
Prins av Danmark
Royal Wedding Stockholm 2010-Konserthuset-420.jpg
Født11. juni 1934 (83 år)
Gironde i Frankrike
Ektefelle Dronning Margrethe
ForeldreAndré de Laborde de Monpezat og Renée Doursenot
Far André de Laborde de Monpezat
Mor Renée-Yvonne Doursennot
Barn Frederik og Joachim
Utdannet ved Lycée Gambetta, Universitetet i Paris, Sorbonne, Institut national des langues et civilisations orientales
Beskjeftigelse Poet, skribent, billedkunstner, pianist
NasjonalitetFrankrike, Danmark
Språkfransk
LivssynFolkekirken
Utmerkelser
17 oppføringer
Storkors av Æreslegionen, storkorset av Den nasjonale fortjenstorden, storkorsridder av Order of the Bath, storkorsridder av Royal Victorian Order, storkors av Alaouite-ordenen, storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden, kommandør av ordenen for landbruksfortjenster, storkors av St. Olavs Orden, storkors av Den islandske falkeorden, 1. klasse av Trestjerneordenen, Nersornaat, storbånd av Krysantemumsordenen, storkorset av Karl IIIs orden, storkorset av Kristusordenen (Portugal), storkors av forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, Stjerneordenen, Elefantordenen

Prins Henrik og dronning Margrethe på Færøyene

Prins Henrik av Danmark (Henri Marie Jean André) (født 11. juni 1934 i Talence i departementet Gironde i Frankrike) er ektemannen til dronning Margrethe II av Danmark.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født Henri de Laborde de Monpezat, og er sønn av André de Laborde de Monpezat (19071998) og Renée Doursenot (19082001). Familien de Laborde de Monpezat titulerer seg selv som grever, men de har egentlig ingen rett til å bruke den tittelen.[2][3][4][5]

Han vokste opp i Frankrike og Vietnam, og studerte både i Paris, Saigon og Hongkong. Fra 1959 til 1962 avtjente han militærtjeneste i den franske hæren i Algerie, og deretter jobbet han som sekretær ved den franske ambassaden i London fram til 1967.

Prins av Danmark[rediger | rediger kilde]

10. juni 1967 giftet han seg med prinsesse Margrethe, den danske tronfølgeren. Hans franske navn, Henri, ble til det danske Henrik, og han fikk tittelen prins av Danmark. Siden Margrethe ble dronning i 1972, har han vært prinsgemal, men denne tittelen har sjelden vært brukt. I 2005 opplyste imidlertid dronningen og prinsen at han heretter skal tituleres som prinsgemalen. Dette gikk han bort fra igjen i april 2016, og tituleres nå kun som prins.[6]

Prins Henrik er far til kronprins Frederik (født i 1968) og prins Joachim (født i 1969), og er bestefar til fem gutter og tre jenter.

Prinsens morsmål er fransk, men han snakker også flytende dansk, engelsk, kinesisk og vietnamesisk.

Han har oversatt flere bøker fra fransk til dansk, og har også gitt ut et par diktsamlinger.

Sist i 1970-årene tok han kontakt med Kunstakademiet og ble opplært av billedhuggeren Poul Holm Olsen. Det kom det en rekke små fabeldyr og abstrakte figurer ut av.

Prins Henrik ble i 1968 tildelt storkors med kjede av St. Olavs Orden. Prins Henrik er en av de få kongelige som har besøkt fristaden Christiania.[7][8]

Dekorasjoner[rediger | rediger kilde]

Prins Henrik er innehaver av en rekke danske og utenlandske ordener og utmerkelser:[9]

Danske dekorasjonerUtenlandske dekorasjonerReferanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alle med arverett til tronen får på dansk tittelen til Danmark mens inngifte og de som har mistet arverett bruker af Danmark. Prins Henrik er af Danmark, hans sønnesønn som har arverett er prins til Danmark.
  2. ^ Joseph Valynseele, Les Laborde de Monpezat et leurs alliances, 1975
  3. ^ Michel Huberty, L’Allemagne dynastique, 1994
  4. ^ Pierre Marie Dioudonnat, Encyclopédie de la fausse noblesse et de la noblesse d'apparence, éd. Sedopols, 1994, side 393.
  5. ^ Charondas, À quel titre, Volume 37, 1970 : « LABORDE de MONPEZAT (de. greve av M) : Falsk adelig. — Av vanlige folk fram til 1600-tallet — Ikke mottatt i États du Béarn for "påstått adlethet" og har aldri hatt adel i deres familie».
  6. ^ Prins Henrik frasiger sig sin titel som prinsgemal, politiken.dk. Besøkt 14. april 2016
  7. ^ Prins Henrik på Pusher Street på Christiania, ekstrabladet.dk. Besøkt 19. august 2015
  8. ^ Her besøger Prins Henrik Christiania i pigsko, bt.dk. Besøkt 19. august 2015
  9. ^ H.K.H. Prinsgemalens dekorationer Arkivert 18. mars 2010 hos Wayback Machine., Kongehuset.dk.