Henrik av Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
for hans sønnesønn se Henrik til Danmark[1]
Henrik
Prins, prinsgemal av Danmark
Henrik
Født 11. juni 1934 (81 år)
Gironde i Frankrike
Ektefelle Dronning Margrethe
Foreldre André de Laborde de Monpezat og Renée Doursenot
Barn Frederik og Joachim
Statsborger i Frankrike
Religion Folkekirken
Utmerkelse Æreslegionen, Storkorset av den nasjonale fortjenstorden, Knight Grand Cross of the Order of the Bath, Knight Grand Cross of the Royal Victorian Order, Grand Cross of the Order of Wissam El Alaouite, Knight Grand Cross of the Order of St Michael and St George, Kommandør av ordenen for landbruksfortjenster, St. Olavs Orden, Q20638310

Prins Henrik og dronning Margrethe

Prins Henrik, prinsgemalen av Danmark (Henri Marie Jean André) (født 11. juni 1934 i Talence i departementet Gironde i Frankrike) er ektemannen til dronning Margrethe II av Danmark.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født Henri de Laborde de Monpezat, og er sønn av André de Laborde de Monpezat (19071998) og Renée Doursenot (19082001). Familien de Laborde de Monpezat titulerer seg selv som grever, men de har egentlig ingen rett til å bruke den tittelen.

Han vokste opp i Frankrike og Vietnam, og studerte både i Paris, Saigon og Hongkong. Fra 1959 til 1962 avtjente han militærtjeneste i den franske hæren i Algerie, og deretter jobbet han som sekretær ved den franske ambassaden i London fram til 1967.

Prins av Danmark[rediger | rediger kilde]

10. juni 1967 giftet han seg med prinsesse Margrethe, den danske tronfølgeren. Hans franske navn, Henri, ble til det danske Henrik, og han fikk tittelen prins av Danmark. Siden Margrethe ble dronning i 1972, har han vært prinsgemal, men denne tittelen har sjelden vært brukt. I 2005 opplyste imidlertid dronningen og prinsen at han heretter skal tituleres som prinsgemalen.

Prins Henrik er far til kronprins Frederik (født i 1968) og prins Joachim (født i 1969), og er bestefar til fem gutter og tre jenter.

Prinsgemalens morsmål er fransk, men han snakker også flytende dansk, engelsk, kinesisk og vietnamesisk.

Han har oversatt flere bøker fra fransk til dansk, og har også gitt ut et par diktsamlinger.

Sist i 1970-årene tok han kontakt med Kunstakademiet og blev oplært av billedhuggeren Poul Holm Olsen. Det kom det en rekke små fabeldyr og abstrakte figurer ut av.

Prins Henrik ble i 1968 tildelt storkors med kjede av St. Olavs Orden.

Dekorasjoner[rediger | rediger kilde]

Prins Henrik er innehaver av en rekke danske og utenlandske ordener og utmerkelser:[2]

Danske dekorasjonerUtenlandske dekorasjonerReferanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alle med arverett til tronen får på dansk tittelen til Danmark mens inngifte og de som har mistet arverett bruker af Danmark. Prins Henrik er af Danmark, hans sønnesønn som har arverett er prins til Danmark.
  2. ^ H.K.H. Prinsgemalens dekorationer, Kongehuset.dk.