Konstantin II av Hellas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Konstantin II
Konge av Hellas
Konstantin II av Hellas
Konstantin
NavnΚωνσταντίνος Β', Βασιλεύς των Ελλήνων
Regjeringstid6. mars 1964 –
1. juni 1973
Født2. juni 1940 (79 år)
Psychiko, Athen, Hellas Hellas
ForeldrePaul I av Hellas og Fredrika av Hannover
EktefellePrinsesse Anne-Marie av Danmark
BarnAlexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora, Philippos

Konstantin II (født 2. juni 1940) var konge av Hellas fra 1964 til monarkiet ble avskaffet av den greske militærjuntaen 1. juni 1974. Han var bare 24 år gammel da han ble konge, men hadde klare politiske ambisjoner om å være en konge med makt og innflytelse. Dette førte ham opp i flere konflikter med de folkevalgte politikerne. Samme år som han ble konge, giftet han seg med sin firmenning, den 18 år gamle prinsesse Anne-Marie av Danmark. De har fem barn. Våren 1967 gjorde en militærjunta statskupp i Hellas, og avsatte regjeringen. I desember samme år gjorde kongen et forsøk på motkupp, men dette mislyktes. Kuppforsøket var dårlig planlagt og hjelpeløst gjennomført. Kongefamilien flyktet til Roma, og har siden levd i eksil, det meste av tiden i London.

I 2015 solgte Kong Konstantin sin millioneiendom i Hampstead, London, og flyttet tilbake til Hellas sammen med Anne-Marie. Deres sønn Nikolaos hadde flyttet tilbake noen måneder tidligere sammen med sin kone Tatiana.

Kong Konstantin ble i 1964 tildelt storkors med kjede av St. Olavs Orden. Han er også ridder av Elefantordenen og er tildelt Dannebrogordenen.

Konstantin og hans kone Anne-Marie fotografert i sitt hjem i London i 1997

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Paul I 
Konge av Hellas
Etterfølger:
 Kongedømmet avskaffet