Margaret av Connaught

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Margaret av Connaught
Margaret of Connaught.png
Født15. januar 1882
Bagshot Park
Død1. mai 1920 (38 år)
Stockholm
Gravlagt Kungliga begravningsplatsen, Stockholm
Ektefelle Gustav VI Adolf av Sverige
Far Prins Arthur, heruig av Connaught og Strathearn
Mor Luise av Preussen
Søsken Arthur av Connaught, Prinsesse Patricia av Connaught
Barn Gustav Adolf av Sverige, hertug av Västerbotten, Sigvard av Sverige, Ingrid av Danmark, Bertil av Sverige, Carl Johan av Sverige
Beskjeftigelse Dronning
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Utmerkelser Nordstjerneordenen, Indias kroneorden, den britiske Johanniterorden, Victoria og Albert-ordenen

Margaretha av Sverige, født prinsesse Margaret av Connaught (Margaret Victoria Charlotte Augusta Norah) (født 15. januar 1882, død 1. mai 1920) var gift med kong Gustav VI Adolf av Sverige, og var kronprinsesse av Sverige fra 1907 til sin død.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Den britiske prinsessen Margaret, med kallenavnet «Daisy», var datter av prins Arthur av Storbritannia, hertug av Connaught og prinsesse Luise Marguerite av Preussen. Prins Arthur var sønn av dronning Victoria av Storbritannia.

15. juni 1905 giftet hun seg med den daværende prins Gustav Adolf av Sverige, hertug av Skåne. Prinsesse Margaret ble prinsesse av Sverige og hertuginne av Skåne, og tok i bruk den svenske varianten av navnet sitt, Margaretha. I 1907 ble ekteparet kronprins og kronprinsesse av Sverige.

Kronprinsesse Margaretha arbeidet aktivt under den første verdenskrigen. Hun startet opp en syforening til støtte for Røde Kors, organiserte en stearinlysinnsamling når parafinforsyningene tok slutt, og hjalp til med å få sendt private brev slik at slektninger som var blitt geografisk spredt fant hverandre igjen.

1. mai 1920 døde hun uventet av en øreinfeksjon. Hun var da gravid med sitt sjette barn. Kronprinsesse Margaretha ble bare 38 år gammel.

Barn[rediger | rediger kilde]

Kronprinsparet hadde fem barn: