Hopp til innhold

Patton – menneske og soldat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Patton – menneske og soldat
orig. Patton
Generell informasjon
SjangerKrig / Biografi
Utgivelsesår1970
Prod.landUSA
Lengde2 t. 50 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiFranklin J. Schaffner
ProdusentFrank Caffey
Frank McCarthy
ManusforfatterFrancis Ford Coppola
Edmund H. North
MusikkJerry Goldsmith
SjeffotografFred J. Koenekamp
KlippHugh S. Fowler
Foran kamera
Hovedrolle(r)George C. Scott
BirollerKarl Malden
Michael Bates
Karl Michael Vogler
Annen informasjon
BudsjettUSD 12 millioner
Prod.selskap20th Century Fox
Premiere4. februar 1970 (New York)
18. mai 1971 (Norge)
Eksterne lenker

Patton – menneske og soldat (originaltittel: Patton) er en amerikansk biografisk krigsfilm fra 1970 som omhandler livet til den amerikanske generalen George S. Patton. Hovedrollen som Patton spilles av George C. Scott. Regi er ved Franklin J. Schaffner. Filmen er basert på de to bøkene Patton: Ordeal and Triumph (1963) skrevet av Ladislas Farago og A Soldier's Story, skrevet av general Omar N. Bradley.

Filmen ble tildelt syv Oscar, inkludert for beste film.

Filmen omhandler livet til den amerikanske generalen George S. Patton under andre verdenskrig. Handlingen begynner med hans karriere som tank-kommandør i Nord-Afrika i amerikanernes felttog mot tyskerne – og etterhvert hans deltagelse i invasjonen av Tyskland. Filmen speiler i hovedsak personen Patton, en omstridt og særegen general som feiret store seiere, men som også havnet i mye bråk på grunn av sin lederstil og uttalelser.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Filmen vant syv Oscar-statuetter i 1971, inkludert for beste hovedrolle, beste film og beste regi. Den vant i tillegg en rekke andre filmpriser, blant annet en Golden Globe (Scott).[1]

I 2003 ble filmen funnet betydningsfull nok («culturally, historically, or aesthetically significant») av USAs Library of Congress til å bli bevart av deres National Film Registry.[1]

Det amerikanske filminstituttet har kåret Scotts rollefigur til filmhistoriens 29. beste helteskikkelse.[2]

Rod Steiger ble opprinnelig tilbudt rollen som Patton, men avslo da han sa at han ikke ville bidra til å glorifisere krig. Han uttalte senere at denne avgjørelsen var hans største tabbe i filmkarrieren.

Filmen ble noe kontroversiell på grunn av Pattons uttalelser om at den jevne nazist i Tyskland ikke var verre enn den jevne demokrat eller republikaner hjemme i USA. Filmen inneholdt også uttalelser som pressen fant å være støtende for russerne. Andre sider som ble tatt opp var Pattons tro på reinkarnasjon til tross for at han ble beskrevet som en kristen. Filmen viste også de mørkere og mere brutale sider ved general Patton.

I 1986 kom en oppfølger, Pattons siste dager, som var produsert for TV. Denne følger Pattons tid i Tyskland like etter invasjonen og frem til hans ulykke og død like etter.

Rollebesetning

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Patton - IMDb». Besøkt 8. august 2019. 
  2. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 HEROES & VILLAINS». Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 1. juni 2018. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]