Haisommer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Haisommer
orig. Jaws
Haisommer
Generell informasjon
Sjanger Skrekk / Eventyr
Nasjonalitet Amerikansk
Utgitt 1975
Lengde 2 t. 4 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 16
Bak kamera
Regissør Steven Spielberg
Manus Peter Benchley
Carl Gottlieb
Produsent David Brown
Richard D. Zanuck
Musikk John Williams
Sjeffotograf Bill Butler
Foran kamera
Hovedroller Roy Scheider
Biroller Robert Shaw
Richard Dreyfuss
Lorraine Gary
Murray Hamilton
Annen informasjon
Distributør Universal Pictures
Budsjett USD 7 millioner
Totalomsetning USD 470,6 millioner
Premierer 20. juni 1975 (USA)
16. februar 1976 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata
Mye av filmen ble innspilt i fiskerlandsbyen Menemsha på Martha’s Vineyard, Massachusetts

Haisommer (originaltittel: Jaws) er en amerikansk eventyrgrøsser fra 1975 regissert av Steven Spielberg. Hovedrollen spilles av Roy Scheider, mens sentrale biroller spilles av Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Murray Hamilton og Lorraine Gary. Manus er basert på Peter Benchleys roman Jaws. Filmen handler om en fryktinngytende hvithai, som terroriserer en idyllisk amerikansk ferieøy. Stedets nyansatte politisjef vil stenge stranda, men borgermesteren nekter i frykt for at stedet skal tape stor inntekter fra sommergjestene.

Handling[rediger | rediger kilde]

En ung jente bestemmer seg for å ta et nattbad på ferieøya Amity. Badingen får tragiske konsekvenser da en stor hvithai trekker henne under og spiser henne. Dagen etter blir levningene etter henne funnet på stranda. Martin Brody (Scheider) er sheriff på øya, han tror jenta er offer for et hai-angrep, og tilkaller en haiekspert. De lokale politikerne er livredde for at de skal miste sommerturistene dersom de stenger strendene, og overtaler Brody til å ikke foreta seg noe. Men når en ung gutt blir drept foran øynene på sjokkerte badegjester er det ikke lenger rom for tvil. Sammen med den unge haieksperten Hooper (Dreyfuss) og den barske fiskeren Quint (Shaw) drar Brody ut for å finne haien og drepe den. Jakten blir mer dramatisk enn de de hadde forestilt seg, da haien viser seg å være langt større og smartere enn de hadde trodd. Snart blir det uklart hvem som jager hvem.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Haisommer er en av filmhistoriens største suksesser og var den første filmen som passerte 100 millioner dollars grensen på kino i USA. Den spilte inn 470 millioner dollar på verdensbasis.[1]

Filmen vant tre Oscar-statuetter og én Golden Globe.

Haisommer er filmen som fremfor noen annen fremmet og populariserte det amerikanske begrepet blockbuster, og endret også måten som Hollywood brukte å markedsføre film på. Den vakte også oppsikt ved at den spilte inn såpass mange penger om sommeren. Et tidspunkt som tidligere hadde vært ansett som den dårligste tiden å lansere filmer på.[2] Filmen ble meget godt mottatt av anmelderne og har fått på mye som 97 % på Rotten Tomatoes.[3] Den amerikanske kritikeren Roger Ebert gav den toppscore og plasserte den senere på sin liste over «Great movie».[4]

Filmen fikk tre oppfølgere; Haisommer 2 (1978), Haisommer 3 (1983) og Haisommer – hevnen (1987)

Trivia[rediger | rediger kilde]

Enkelte har påpekt flere likhetstrekk mellom Haisommer og Henrik Ibsens kjente stykke En folkefiende. Det hevdes at begge kan ses i et etisk perspektiv. I Ibsens drama er drikke- og badevannet i badebyen livsfarlig forurenset, i Spielbergs film er strendene hjemsøkt av hai. I begge tilfeller forsøker de lokale myndighetene å fortie sannheten for å redde inntektene fra badesesongen.[5]

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Jaws (1975) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 3. april 2017. 
 2. ^ «Rise of the blockbuster». BBC. 16. november 2001. Besøkt 30. november 2007. «But strange as it may seem, the notion of the blockbuster film - made famous by Jaws, Ghostbusters and Jurassic Park - is not that old.
  Jaws was not only popular, it was an event, and its success changed forever the way Hollywood marketed films.
  Until then, summer was considered a graveyard for cinema, a time when distributors would release films they considered poor.
  »
   
 3. ^ «Jaws (certified fresh)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 29. april 2017. 
 4. ^ Ebert, Roger (2000). «Jaws Movie Review & Film Summary (1975) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 29. april 2017. 
 5. ^ «Haisommer på Forskningstorget». Universitetet i Trømsø. 21. september 2006. Besøkt 30. november 2007. «Både En folkefiende og Haisommer kan ses i et etisk perspektiv. I Ibsens drama er drikke- og badevannet i badebyen livsfarlig forurenset, i Spielbergs film er strendene hjemsøkt av hai. I begge tilfeller forsøker myndighetene å fortie sannheten for å redde inntektene fra badesesongen. » 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]