Ken Kesey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ken Kesey
Født17. september 1935[1][2][3][4]
La Junta
Død10. november 2001[1][2][3][4] (66 år)
Sacred Heart Medical Center University District
Gravlagt Eugene
Utdannet ved University of Oregon, Stanford University
Beskjeftigelse Skribent, romanforfatter, essayist, barnebokforfatter
Nasjonalitet USA

Kenneth Elton «Ken» Kesey (født 17. september 1935 i La Junta i Colorado i USA, død 10. november 2001 i Eugene i Oregon) var en amerikansk forfatter. Han er mest kjent som forfatteren av romanen Gjøkeredet, One flew over the cuckoo's nest, som kom ut i 1962.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ken Kesey ble født i Colodado, men vokste opp i Springfield i Oregon. Han studerte en tid ved på University of Oregons journalistskole og tok eksaman i språk- og kommunikasjonsvitenskap i 1957. Etter en tids opphold i Los Angeles ble han i 1958 tildelr et stipend fra Woodrow Wilson-stiftelsen; men da han manglet forutsetninger for å ta en mastereksamen i engelsk, meldte han seg til et kurs i kreativt skriving.

Hippie, forfatter[rediger | rediger kilde]

Han ble så farmer, hippie og forfatter. Alt fra slutten av 1950-tallet hadde han eksperimentert med psykedeliske rusmidler som LSD og psilocybin og var kjent for legendariske fester der det fløt av narkotika og ble gjort psykideliske eksperimenter, såkalte «Acid Tests».

Gjøkeredet: Mens han arbeidet på et mentalsykehus i 1961, deltok han i eksperimenter med narkotika, og dette inspirerte ham til å skrive Gjøkeredet, som ble til filmen Gjøkeredet, regissert av Miloš Forman i 1975. Denne filmen så han selv aldri, men beklaget at filmen - i motsetning til hans bok - ikke så handlingen fra Chief Bromdens perspektiv.

Sometimes a Great Notion: I 1964 utkom Keseys andre bok, Sometimes a Great Notion. Boken ble fiilmatisert i 1970 av Paul Newman (altså før Gjøkeredet).

Sammen med sin kompisgjeng, The Merry Pranksters, dro han i 1964 rundt i landet i en malt, gammel skolebuss og stilte i stand opptog, en reise som beskrives i Tom Wolfes bok Electric Kool-Aid Acid Test (1968) og i Keseys egen The Further Inquiry.

Etter en rekke rettssaker på grunn av besittelse av narkotika, flukt til Mexico og en betinget straff deretter, trakk Kesey seg tilbake til sin gård ved Eugene i Oregon.

Han skrev så sin tredje roman, Sailors Song, flere fortellinger og teaterstykker der hans liv med Merry Pranksters ble skildret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Ken Kesey, biography/Ken-Kesey
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  3. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11909664x
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Ken Elton Kesey, kesey-ken-elton

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]