Ordinary People

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordinary People
Generell informasjon
Utgivelsesår19. september 1980
Prod.landUSA USA
Lengde124 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Redford
ProdusentRonald L. Schwary
ManusforfatterJudith Guest (roman)
Alvin Sargent (manuskript)
MusikkMarvin Hamlisch
SjeffotografJohn Bailey
KlippJeff Kanew
Foran kamera
MedvirkendeDonald Sutherland
Mary Tyler Moore
Timothy Hutton
Judd Hirsch
Elizabeth McGovern
Annen informasjon
Budsjett$6 000 000 (est)
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Ordinary People er en Oscar-belønnet amerikansk dramafilm fra 1980, regissert av Robert Redford. Filmen, som er basert på en roman av Judith Guest, forteller historien om forfallet i en overklassefamilie etter at familiens eldste sønn dør i en seileulykke.

Filmen fikk gode anmeldelser og ble en kommersiell suksess, og vant blant annet en Oscar og en Golden Globe for beste film i 1981, samt en rekke andre priser.

Handling[rediger | rediger kilde]

Jarrett-familien tilhører øvre middelklasse i en forstad i nærheten av Chicago. De forsøker å komme tilbake til deres normale liv etter at deres tenåringssønn, Buck, dør, og deres yngre sønn, Conrad forsøkte å begå selvmord. Conrad har nylig kommet hjem fra et fire måneders opphold ved psykiatrisk sykehus, men føler at han ikke kommer særlig godt over sine venner eller familie lenger. Han begynner å se en psykiater, Dr. Berger som får vite at Conrad var involvert i ulykken som tok livet av Buck. Conrad sliter med Posttraumatisk stresslidelse og overlevelsesskyld etter ulykken.

Conrads far, Calvin, forsøker å gjenopprette kontakt med sin gjenlevende sønn, og forstå sin kone. Conrads mor, Beth, benekter tapet av sønnen sin, og håper å opprettholde roen og gjenopprette familien slik den en gang var. Hun ser ut til å ha elsket sin eldre sønn mer, og på grunn av selvmordsforsøket har hun blitt kald mot Conrad. Beth er fast bestemt på å opprettholde utseendet til perfeksjon og normalitet. Conrad samarbeider med Dr. Berger for å håndtere følelsene sine. Han begynner å gå på stevnemøter med en annen student, Jeannine, som også forsøker å hjelpe ham. Conrad sliter imidlertid fremdeles med å kommunisere, og gjenopprette et normalt forhold til foreldrene og vennene sine.

Mor og sønn krangler ofte. Men Calvin tar vanligvis Conrad`S side av frykt for å skyve sønnen over kanten igjen. Ting kommer til et høydepunkt kort tid før jul når Conrad krangler med Beth, og han banner til henne foran besteforeldrene sine. Conrad opplever ytterligere tilbakeslag når han får vite at Karen, en bekjent fra det psykiatriske sykehuset, nylig har begått selvmord. Samtidig forsøker Dr. Berger å få Conrad til å slutte å skylde på seg selv for brorens død, og godta den nye situasjonen med familien sin.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Oscar-utdelingen (Academy Awards)

Golden Globe-utdelingen

Nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Oscar-utdelingen

Golden Globe-utdelingen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]