Burt Reynolds

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Burt Reynolds
Burt-Reynolds 2011-04-15 photoby Adam-Bielawski.jpg
Reynolds i 2011
FødtBurton Leon Reynolds jr.
11. februar 1936 (82 år)
Lansing, Michigan, USA[1]
Ektefelle Judy Carne (1963–1965)
Loni Anderson (1988–1993)
Utdannet ved Florida State University
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Florida Artists Hall of Fame
Aktive år
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Burton Leon «Burt» Reynolds jr.[2] (født 11. februar 1936 i Lansing i Michigan) er en Oscar-nominert amerikansk skuespiller. Han er mest kjent for rollen som «Bandit» i filmen Smokey and the Bandit (sammen med Jerry Reed) fra 1977 og en av hovedrollene i kultfilmen Verdens sprøeste bilrace fra 1981. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Reynolds' foreldre var Burton Reynolds, som var halvt Cherokee og halvt irsk,[3] og hans kone, Fern Miller. Reynolds sier i sin selvbiografi at hans familie bodde i Lansing da faren ble innkalt til verneplikt i den amerikanske hæren.[1] Reynolds, hans mor og hans søster reiste med faren til militærbasen ved Fort Leonard Wood, hvor de bodde i to år. Da Reynolds' far ble sendt til Europa, dro familien tilbake Lansing i Michigan. I 1946, Reynolds flyttet til Riviera Beach i Florida, med sine foreldre. Hans far, Burt Sr., ble senere politisjef i Riviera Beach. Riviera Beach er en by rett nord for West Palm Beach.

I hans avgangsår ved Palm Beach Lakes Community High School ble Reynolds bemerket som «First Team All State» og «All Southern» som fullback, og fikk flere tilbud om stipend.[4] Etter å ha blitt uteksaminering fra skolen i Palm Beach Lakes i Florida, gikk han på Florida State University på et fotballstipend, og spilte halfback.[5] Reynolds håpet på å bli nevnt som en All-America-spiller og ha muligheten til en karriere innen profesjonell fotball. I den første kampen i sesongen ble Reynolds skadet, og en bilulykke senere samme år ble skaden forverret. Da hans collegefotball var over, vurderte Reynolds å bli politi, men hans far foreslo at han fullførte høyskolen først og bli en paroleoffiser. Han tok også skoleklasser ved Palm Beach Junior College (PBJC) i nabobyen Lake Worth i Florida. I hans første semester ved PBJC var Reynolds i en klasse som ble undervist av Watson B. Duncan III. Duncan pushet Reynolds til å prøvespille for et stykke som han regisserte, Outward Bound. Duncan ga Reynolds hovedrollen, basert på hans inntrykk fra å høre Reynolds lese Shakespeare i klassen. Reynolds vant 1956 prisen Florida State Drama Award for hans rolletolkning i Outward Bound. Reynolds karakteriserte Duncan som sin mentor og den personen som påvirket han mest i hans liv.[6]

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Et nytt stipend tok Reynolds til New York og Hyde Park Plyhouse. Han begynte som stuntmann innen TV, før han ble oppdaget gjennom en rolle i teaterstykket Mister Roberts, og ble signet som TV-skuespiller. Fra han debuterte i TV-serien Riverboat, hadde han en rekke forskjelloge TV-roller, deriblant som smeden Quint Asper i Kruttrøyk mellom 1962 og 1965.

I 1961 debuterte Burt Reynolds på film, i filmen Angel Baby. Etter råd fra kompisen Clint Eastwood takket han ja til roller i europeiske lavbudsjettsfilmer for å få fart på karrieren. I 1966 kom hans første spaghetti-western, Navajo Joe, ut. Disse filmene førte til gjennombruddsrollen som Lewis Medlock i Piknik med døden i 1972.

Etter suksessen med Smokey and the Bandit-filmene, gikk suksessraten nedover med en rekke lignende, men ikke like suksessfulle, roller.

På begynnelsen av 1990-tallet spilte han i komedieserien Evening Shade, som ga Burt Reynolds en Emmy i 1991. I 1995 skilte han seg fra Loni Anderson, i det som ble en veldig skitten og godt publisert skilsmisse. Karrieren stoppet, og han ble begjært konkurs i 1996. Den kritikerroste Boogie Nights fikk imidlertid karrieren hans på rett kjøl, og ga han en Oscar-nominasjon for beste bi-rolle.

På tidlig 2000-tallet turnerte Reynolds med Burt Reynolds' One Man Show, og har siden spilt nok en mengde filmer.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Raynolds har vært gift to ganger, først med komikeren Judy Carne mellom 1963 og 1965, og siden skuespillerinnen Loni Anderson mellom 1988 og 1995. Han har en adoptivsønn, Quentin.

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Flere kilder lister Waycross som Reynoldss fødested («Birthplace». Turner Classic Movies. Arkivert fra originalen 2007-09-30. , «Birthplace». Chicago Sun-Times (artikkel fra 2007). 2. februar 2007. Arkivert fra originalen 2009-09-30.  og «Birthplace». Biography Channel. Arkivert fra originalen 2007-05-26. ), for eksempel, mens andre kilder viser at han var født i Lansing (Burt Reynoldss offisielle nettsted Arkivert 14. mars 2009 hos Wayback Machine.), (NNBD og The Palm Beach Post, 28. juni 2000). Reynoldss selvbiografi (My Life) nevner ikke hans fødested, skjønt den dekker hans barndom i Lansing, og nevner ikke Waycross i det hele tatt. For ytterligere diskusjon om Burt Reynoldss fødested, se ('diskusjonsside)
  2. ^ «Birthname». Hollywood.com. Arkivert fra originalen 2012-05-26. 
  3. ^ "Burt Reynolds". Inside the Actors Studio. Bravo. ; kan bli sett hos YoTube
  4. ^ Reynolds. s. 17, 33-7, 41-4
  5. ^ Fotogalleri av Reynolds ved FSU: «Burt Reynolds at Florida State University (1954- )»
  6. ^ Reynolds. s. 57-59

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]