Hjortejegeren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hjortejegeren
orig. The Deer Hunter
Generell informasjon
SjangerAction
Utgivelsesår1978
Prod.landUSA
Lengde182 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMichael Cimino
ProdusentMichael Deeley
ManusforfatterDeric Washburn
Foran kamera
MedvirkendeRobert De Niro
John Cazale
John Savage
Christopher Walken
Meryl Streep
George Dzundza
Eksterne lenker

Hjortejegeren (The Deer Hunter) er en amerikansk drama- og krigsfilm fra 1978 om hvordan Vietnamkrigen påvirker menneskene i industribyen Clairton i Pennsylvania syd for Pittsburgh. Robert De Niro, John Cazale, John Savage, Christopher Walken, Meryl Streep og George Dzundza spiller hovedrollene.

Filmen er løselig basert på den tyske romanen Tre kamerater fra 1937, skrevet av Erich Maria Remarque som selv var veteran fra første verdenskrig, og som også skrev romanen Intet nytt fra Vestfronten. Tre kamerater følger livene til tre tyske veteraner fra krigen i Tyskland i 1920-årene i Weimar-republikken. Som i boken, drøfter Hjortejegeren de moralske og mentale virkningene av krigens vold og den politisk manipulerte patriotismen i forhold til vennskap, æresbegrep og familiebånd i et lokalsamfunn med tette bånd, og den omhandler kontroversielle tema som rusmisbruk, selvmord, utroskap og mentale lidelser. Filmen ble tildelt fem Oscar, herunder Oscar for beste film og Oscar for beste regi.

Hjortejegeren er også kjent for tittelmelodien Cavatina av Stanley Myers, framført av australske John Williamsklassisk gitar.

Handling[rediger | rediger kilde]

De Niro, Savage og Walken portretterer amerikanske fabrikkarbeidere og lidenskapelige hjortejegere. Dette arbeidermiljøet er av russisk opprinnelse. Den første tredjedelen av filmen handler om bryllupet til «Steven» (Savage) og «Angela» og er en storslagen skildring av en russisk-ortodoks vielse med tilsvarende livsbejaende bryllupsfest etterpå. Samtidig, og som en kontrast til den livlige festen, kommer en Vietnamveteran innom denne og varsler de kommende tragediene.

Det er klart under bryllupet at Angela er gravid med Nick (Walken). Etter en siste hjortejakt reiser trioen i krigen i Vietnam. Alle tre blir tatt som krigsfanger og blir utsatt for grusom behandling, hvor vaktene blant annet tvinger dem til å spille russisk rulett. Gjennom viljestyrke og selvkontroll klarer Michael (DeNiro) å utmanøvrere fangevokterne og leder en flukt. Men Steven blir under flukten så skadet at han mister begge benene, og han er senere så krigstraumatisert at han ikke bryr seg om noe annet enn livet på sykehuset.

Når Michael kommer hjem fra Vietnam, møter han et svært endret hjemland, og han selv er svært endret gjennom sine kraftige krigsopplevelser. Han drar blant annet på hjortejakt, men greier ikke å trekke av når han har en flott hjort i siktet. Han klarer ikke å drepe mer. Imidlertid har Nick (Walken) blitt igjen i Vietnam, og når Michael gjennomskuer årsaken, reiser han tilbake til Saigon (rett før byen faller). Han finner den hjernevaskede og psykisk skadede Nick som har blitt besatt av det dødelige spillet russisk rulett og er en profesjonell utøver av dette i bakgatene i Saigon. De gjenforenes, men Nick er fiendtlig innstilt til Michael, og som følge av sine krigsskader ønsker han ikke å bli med Michael hjem. For å utfordre Nicks lojalitet og kjærlighet til sin beste venn, må Michael utfordre Nick til å spille russisk rulett mot hverandre, mens Michael hele tiden under spillet forsøker å overbevise Nick om å vende hjem. Nick er imidlertid upåvirkelig og tar pistolen og skyter seg selv i hodet. Michael, som hadde lovet å ikke etterlate Nick i Vietnam, bringer liket tilbake til USA. Filmen ender den morgenen når Nick begraves, når Michaels kjæreste Linda (Streep) foreslår en skål for den falne vennen Nick, men skaden forårsaket av krigens redsler har allerede ødelagt vennegjengen for alltid. Filmen ender med at vennene, etter sørgehøytideligheten etter Nick, improvisert synger Irving Berlins sang «God Bless America» i et spedt forsøk på å begynne på noe nytt.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Robert de Niro Michael «Mike» Vronsky
John Cazale Stanley, eller «Stosh»
John Savage Steven Pushkov
Christopher Walken Nikanor «Nick» Chevotarevich
Meryl Streep Linda
George Dzundza John Welch
Chuck Aspegren Peter «Axel» Axelrod
Rutanya Alda Angela Ludhjduravic-Pushkov

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]