Eurovisionen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Eurovisionen ble etablert i 1954 i Genève i Sveits, og er en del av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU). Eurovisionen ble etablert for å bistå med utveksling av fjernsyns og radio-programmer samt TV-bilder i tilknytning til nyhetshendelser via Eurovision news exchange (EVN).

Eurovisionen har medlemmer langt utenfor Europas grenser og har i dag 75 medlemmer i 54 land i Europa, Nord-Afrika og Midtøsten. I tillegg kommer 61 tilknyttede selskap i Europa, Afrika, Amerika, Asia og Oseania.

TV-sendinger via Eurovisionen kan gjenkjennes ved logoen som presenteres samtidig med starten av Marc-Antoine Charpentiers Te Deum. Den første Eurovisionssendingen gikk på lufta 6. juni 1954 og var Narzissenfest i Montreux.

Eurovisionens kanskje mest kjente sending er den årlige Melodi Grand Prix (eller offisielt Eurovision Song Contest), som har gått på lufta en gang i året siden 1956. Utover denne kommer andre samsendinger som Pavens velsignelse Urbi et Orbi og nyttårskonserten fra Wien samt nyhetsbilder fra sportsarrangement.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]