Østblokken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Østblokken i Europa

Østblokken var under den kalde krigen betegnelsen på stater med sosialistisk eller kommunistisk styre i Øst- og Sentral-Europa. Begrepet inkluderte landene i Warszawapakten i tillegg til Jugoslavia og Albania, med Sovjetunionen som ledende land og største maktfaktor.[1][2]

De fleste av østblokklandene var kontrollert av Sovjetunionen; Ungarn og Tsjekkoslovakia ble også okkupert av Sovjetunionen. I tillegg fantes det land som ble oppfattet som mer nøytrale, stater som var styrt av kommunistiske partier, men som likevel klarte å unngå å bli styrt av Sovjetunionen, slik som Albania og Jugoslavia.

Begrepet står i motsetning til begrepet Vestblokken, også omtalt som «den vestlige verden» eller mer retorisk som «Den frie verden», som, grovt regnet, omfattet NATO-landene. Landene i østblokken omtalte seg selv som folkedemokratier og sosialistiske stater. Begrepet «Jernteppet» ble brukt for å markere skillet mellom øst- og vestblokken.

Oversikt over østblokkland[rediger | rediger kilde]

EasternBloc.png
EasternBloc-legend.svg

Østblokkland i Europa dominert av Sovjetunionen

Andre østblokkland i Europa

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eastern bloc, The American Heritage New Dictionary of Cultural Literacy, Third Edition. Houghton Mifflin Company, 2005
  2. ^ Hirsch, Donald; Kett, Joseph F.; Trefil, James S. (2002). The New Dictionary of Cultural Literacy. Houghton Mifflin Harcourt. p. 230. ISBN 0618226478.