Diskusjon:Eurovision Song Contest

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utmerket artikkel Eurovision Song Contest er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Wikipedia Eurovision Song Contest har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 21, 2010.
Artikkelsamarbeid Eurovision Song Contest blir eller har blitt vurdert av andre brukere med tanke på forbedringspotensial. Se kommentarsiden.

 

Føler meg ferdig med selve oversettelsen fra en: nå, men er åpen for forslag hvis noen føler at noe mer burde vært med mer her. Selv kunne jeg godt tenkt meg å hatt noen flere bilder, men det er ikke så lett å finne noen som passer, og som det er lov å bruke. På en: bruker de noen kart som jeg har tenkt å ta en nærmere titt på og se om det er lov å flytte over. Utenom de er jeg usikker på om det er så mye mer å få tak i.

Nå er det en del kjedelig arbeid som gjenstår: få opp referansene som skal være med, gå igjennom det språkmessige og få opp interwiki-lenker (her er det også nødvendig å se til at alt er riktig gjort; at det ikke linkes til en bestemt konkurranse - slik som 1985 - flere ganger i selve brødteksten, for eksempel). De røde interwiki-lenkene må også bli blå.

Vil gjerne få laget en felles form på artiklene om hver enkelt konkurranse, slik at de holder omtrent samme standard. Her hadde det også vært fint med en infoboks. Vet ikke om jeg selv har kunnskapene som trengs for å lage en slik en, men regner med at det må være noen andre her som har det :) Semikolon 26. jun 2008 kl. 22:39 (CEST)

Jeg kan sikkert få puslet sammen en infoboks i løpet av de kommende ukene. Du må bare oppgi alle feltene, og hvilke som skal være valgfrie, farger, og jeg ordner. H92 (d · b · @) 27. jun 2008 kl. 03:43 (CEST)
Jeg tror ikke det blir nødvendig likevel. Jeg har tatt en nærmere titt på de infoboksene som allerede finnes nå, og fant ut at denne fungerer fint. Nå er jeg dessuten ferdig med referansene og har sett over interwiki-linkene. Er det noe mer som burde vært med i denne artikkelen nå? Hvis ikke, så tror jeg at man bør konsentrere seg mer om de røde lenkene. Semikolon 28. jun 2008 kl. 21:12 (CEST)

oslo eller bærum[rediger kilde]

det er tydeligvis en del forvirring rundt hvor eurovision song contest 2010 skal holdes. siden telenor arena ligger i bærum er det logisk å si at eurovision song contest blir holdt i bærum.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.208.108.222 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Telenor Arena ligger i tettstedet Oslo. - 4ing 30. des 2009 kl. 22:19 (CET) oslo er ikke et tettsted. oslo er en by. et sted kan være enten et tettsted eller en by. bærum er derimot en egen by og konkuransen ble holdt i bærum.84.212.111.156 10. des. 2017 kl. 18:09 (CET)[svar]

Fra leder i GP-klubben, Kato Hansen.

Mvh Røed (d · en) 23. jul 2008 kl. 23:20 (CEST)


Hei!

Etter anmodning fra Jostein har jeg tatt en titt på artikkelen. Det er ikke så innmari mange faktafeil, men jeg syns den skjemmes av en del upresise formuleringer.


Her er mine kommentarer:


Merk at det offisielt heter "europeisk finale", ikke "internasjonal".

"seertall på rundt 100-600 millioner seere" > Etter mine begrep har seertallet de siste åra ligget på rundt 100 millioner. 600 millioner er helt urealistisk. Ellers er kombinasjonen "seertall" og "seere" språklig smør på flesk!

"programmet kringkastet i mange andre land" > Slik dette er formulert, må leseren tro at alle de nevnte landa viser programmet fast. Men det er ikke tilfelle. Jeg tror eksempelvis ikke Canada har vist ESC siden Céline Dion var æresgjest i 1989 (men dette må sjekkes opp).

I det som står om ESCs opprinnelse, er det en del feil og unøyaktigheter. Mannen bak prosjektet het ganske riktig Marcel Bezencon (med krøll under c-en i etternavnet!). Han var derimot ikke franskmann, men sveitser, nærmere bestemt fra den franskspråklige tv-kanalen i Genève. (Jeg vet at han omtales som franskmann også på EBUs egne nettsider, men dette er altså feil!) Det er heller ikke korrekt at det var han som hadde idéen om en sangkonkurranse. Han var veldig entusiastisk på det gryende vesteuropeiske tv-samarbeidets vegne. Derfor ville han at dette skulle gjøres bedre kjent for publikum gjennom et helt eget tv-program som skulle "feire" Eurovisjonen. Dette programmet skulle da også ha "Eurovision" med i tittelen. EBU tente på idéen, og en komité ble nedsatt for å utvikle den videre. Det var flere mer eller mindre gode forslag, men til slutt landet man på en idé fra italiensk tv om å lage en europeisk variant av den populære italienske Sanremo-festivalen for populærmelodier. Den hadde da vært arrangert hvert år siden 1951 og siden 1954 vært overført på italiensk tv.

Altså: Idéen om et eget tv-program for å feire Eurovisjonen kom fra Bezencon. Idéen om at det skulle være en konkurranse for populærmelodier, kom fra italiensk tv. Det kan nevnes at Marcel Bezencon, ikke lenge før han døde, var æresgjest under den 25. ESC-finalen i Haag i 1980, og det var han som delte ut prisen til vinneren.

"sangene blir fremført i et auditorium i arrangørbyen" > "Auditorium" er på norsk et sted der man hører på en forelesning eller et foredrag. Ordet kan ikke brukes i denne sammenheng på norsk. Jeg foreslår "sal" eller "(konsert)arena".

Valg av bidrag: "Formålet med denne regelen er å sørge for at bare nye sanger er med, og at man ikke deltar med gamle sanger som ville ha urettferdige fortrinn som følge av at de allerede er kjente og populære." > Det siste har aldri vært et tema. ESC er pr. definisjon en konkurranse for nye sanger.

Stemmegivning: "Dagens system har vært i bruk siden 1975, og er basert på avstemningssystemet Borda count." > Hva det siste er, aner ikke jeg. Men det har aldri vært nevnt i ESC-sammenheng. Systemet med poeng til ti land og en bonus på 1 hhv. 2 poeng til nr. 2 og nr. 1 ble foreslått av finsk tv etter en situasjon i 1974, da BBC egenhendig endret avstemningssystemet kort tid før finalen i Brighton under påskudd av at det opprinnelig vedtatte ville ta altfor lang tid. Et viktig argument fra finsk tv var at når hvert land ga poeng til ti sanger, ville man unngå at noen fikk 0. Teorien holdt bare i tre år, for i 1978 kom Jahn Teigen og "Mil etter mil" ...

"Uansett hvilken metode som blir brukt, så kan ikke landene gi poeng til sine egne sanger." > Det bør stå "til sin egen sang.", siden hvert land bare sender én sang.

"Stemmene blir lest opp i kronologisk rekkefølge" > Nei, de blir lest opp i stigende rekkefølge.

«douze pointes» > Det heter "douze points".

"Fra og med 1987 har man brukt elektroniske tavler i stedet." > Fra og med 1988.

"Finland, Norge, Portugal, Sverige og Østerrike deltok ikke i konkurransen i 1970 som en protest mot resultatene fra det foregående året." > Merk at også Danmark holdt seg borte. Det var ulike grunner til at disse landa ikke deltok. Man kan derfor ikke anføre at det var en protest mot forårsresultatet. Dessuten ble det innført en regel om omavstemning i tilfelle delt førsteplass allerede til finalen i 1970, så det kan ikke ha vært noe argument for de nevnte landa for å holde seg borte.

"Disse reglene gjelder også hvis flere land havner på 9. plass i semifinalen" > Mener man 10. plass? Uansett, dette er unøyaktig formulert. Det kan jo være at tre land ligger på 8. plass i en semifinale, og at man må bruke reglementet for å skille dem.

"I 1958 ble det avgjort at fra da av skulle vinnerlandet arrangere konkurransen året etter" > Nei, men fra da av var det tradisjon at vinnerlandet arrangerte året etter. Det var imidlertid ingen regel som sa at det måtte være sånn. Ellers er det villedende å skrive at enkelte land "nektet som følge av kostnadene". Det var mange og forskjellige grunner til at ulike tv-stasjoner frasa seg arrangementet.

"Playbacken til det kroatiske bidraget i 1999 inneholdt lyder som lignet mistenkelig på menneskestemmer, men den kroatiske delegasjonen påsto at det ikke var stemmer, men digitalt lagde lyder som lignet på stemmer." > Nei, den kroatiske delegasjonen innrømmet at det var (digitalt bearbeidede) menneskestemmer på båndet, men framholdt at det var "vanlig praksis" i musikkbransjen. At det ikke var tillatt i ESC, ville de ikke rette seg etter. Derfor ble Kroatia sanksjonert av EBU i etterkant.

"Det ble imidlertid gitt spesiell dispensasjon til Tyskland og Belgia, siden deres rutiner for valg av bidrag allerede var for innviklede til å forandres." > Nei, Vest-Tyskland og Belgia hadde på det tidspunkt språkregelen ble endret, allerede plukket ut bidrag på engelsk som det ikke fantes noen versjon av på hhv. tysk og nederlandsk. De fikk derfor dispensasjon.

"Siden 1990 må alle på scenen være minst 16 år gamle" > Nei, da kom det en regel om at de måtte fylle 16 i løpet av det året de deltok i ESC.

Vel, dette var det grøvste. Jeg reagerer i tillegg på at man henviser til Kennedy O'Connors bok som referanse. Den er så full av feil at den i realiteten er ubrukelig. Da vil jeg heller anbefale Leif Thorsons "Melodifestivalen genom tiderna", 2. utgave (Premium Publishing, 2006). Den er på svensk, men det skjønner sikkert de fleste i Norge.

Hvis mine endringer tas til følge, vil jeg se på det som naturlig at jeg blir oppført som referanse.

Mvh Kato



Well done![rediger kilde]

I read this article with amusement, noting that it had been translated from the English version. That was obviously a lot of work in translation: well done! Was it just one person who did it, or were there several? 78.105.6.33 31. jul 2008 kl. 23:52 (CEST) (EuroSong)

Thank you! I’ve translated the article on my own, but of course others have contributed as well; correcting grammar mistakes, adding pictures and such. You see, I’m pretty much a newcomer to Wikipedia and without the help from the more experienced users here, I would never have been able to finish this project. Actually, I’m not finished quite yet: I’ve also translated the list of winners of the Eurovision Song Contest to Norwegian, hoping it might be able to become a featured list in the near future. Semikolon 1. aug 2008 kl. 03:09 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 15 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Eurovision Song Contest. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jun. 2017 kl. 03:49 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Eurovision Song Contest. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. apr. 2019 kl. 20:51 (CEST)[svar]

Vertskap[rediger kilde]

Jeg finner ikke Cannes inntegnet på kartet over arrangørbyer. Vertskap i både 1959 og 1961. Kronny (diskusjon) 19. mai 2019 kl. 16:40 (CEST)[svar]

Spør igjen ekspertisen Bruker:Pdstud1975 om hjelp. Andre kan også, selvsagt. Kronny (diskusjon) 21. mai 2019 kl. 21:36 (CEST)[svar]
Det stemmer – godt observert, Kronny! Takk for at du sier fra. Har lagt til Cannes nå. --Pdstud1975 (diskusjon) 21. mai 2019 kl. 21:42 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Eurovision Song Contest. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. feb. 2021 kl. 16:57 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Eurovision Song Contest. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. jun. 2021 kl. 14:45 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Eurovision Song Contest. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. aug. 2021 kl. 18:25 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Eurovision Song Contest. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 24. des. 2021 kl. 17:25 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 6 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Eurovision Song Contest. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. jan. 2022 kl. 12:13 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Eurovision Song Contest. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 25. feb. 2022 kl. 14:01 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Eurovision Song Contest. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. jun. 2023 kl. 02:21 (CEST)[svar]