Udo Jürgens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Udo Jürgens

Udo Jürgens (født den 30. september 1934 i Klagenfurt, Østerrike som Udo Jürgen Bockelmann, død 21. desember 2014 i Sveits[1]) var en østerriksk populærmusiker hvis karriere varte i over 50 år.

I 1950 vant Jürgens en komponistkonkurranse arrangert av Østerrikes nasjonale kringkaster ORF med sangen «Je t'aime». Han skrev verdenshiten «Reach for the Stars» i «1961», som ble sunget av Shirley Bassey. I 1964 representerte han Østerrike for første gang i konkkurransen med sangen «Warum nur warum», og ble nummer fem. Storbritannias deltaker, Matt Monro, var så imponert at han lagde sin egen versjon av sangen med engelsk tekst (kalt «Walk Away») som nådde fjerdeplass på listene i Storbritannia og 23. plass i USA. Hans sang «Sag ihr, ich lass sie grüßen» ble nummer fem i Eurovision Song Contest 1965, og i 1966 vant han konkurransen med sangen «Merci, Chérie», som senere ble en engelskspråklig hit med Vince Hill.

I årene som fulgte skrev han noen av sine mest kjente sanger, som «Griechischer Wein», «Aber bitte mit Sahne», «Mit 66 Jahren» og - en av hans største suksesser - «Buenos Días, Argentina», som han fremførte sammen med det tyske landslaget i fotball i 1978. Fordi han alltid spiller piano, har Jürgens noen ganger blitt sammenlignet med Billy Joel. Men mens Joel blir støttet av et rockeband, spiller Jürgens sammen med et storband.

På konserten hans i Wien i 1992 møtte over 220 000 mennesker opp, og dette er fremdeles et av de største tilskuerantallene som har forekommet i Europa.

I 2000 feiret Jürgens sin 66. fødselsdag, og beviste dermed at hans sang fra 1977 «Mit 66 Jahren» også gjelder ham selv. Han gjennomfører fortsatt turneer og opptrer stadig på fjernsyn, både i TV-programmer og filmer laget for TV. Han samler vanligvis mange tilhørere fra alle aldersgrupper. Tabloidpressen har i mange år betraktet ham som en kvinnebedårer og rundbrenner, og flere kvinner har stått frem i pressen og sagt at han er far til deres barn.

Jürgens skrev og fremførte over tusen sanger, utga femti musikkalbum og solgte rundt 105 millioner enheter, noe som gjør ham til en av de mest suksessrike komponister og sangere gjennom tidene.[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • [1] Offisiell nettside (på tysk)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b ler (21. desember 2014). «Udo Jürgens ist tot» (tysk). Der Spiegel. Besøkt 21. desember 2014. 


Forrige vinner:
 France Gall 
Vinner av Eurovision Song Contest
Neste vinner:
 Sandie Shaw