Portal:Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Portal:Nord-Korea»)
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

  rediger Introduksjon

Korea.
Korea.
Satellittfoto.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål. Mer om Korea...

  rediger Korea i dag
tirsdag
23.
april

  rediger Ukas Korea-artikkel
Sør-Koreas økonomi vokste nesten uavbrutt fra nær null til over en trillion USD på mindre enn 50 år.
Mirakelet ved Hanelva (Koreansk: 한강의 기적, Hangangeui Kijeok) referer til Sør-Koreas sterke økonomiske vekst, blant annet basert på fokus på eksport, rask industrialisering, teknologisk utvikling, sterkt fokus på utdanning, økt levestandard, urbanisering, skyskraperboom, modernisering, det vellykkede Sommer-OL 1988 og VM i fotball 2002, rask demokratisering og globalisering som på en mirakuløs måte har forvandlet landet fra ruiner etter Koreakrigen til en av verdens mest velstående og utviklede land som både har en sterk global økonomi, så vel som velkjente gjobale merkevarer i hovedsak knyttet til chaebolene som Samsung, LG og Hyundai/Kia

Frasen referer mer spesifikt til den økonomiske veksten i Seoul, som Hanelva renner igjennom.

  rediger Ukas biografi
BoA
BoA
BoA (borgerlig navn; Kwon Boa, født 5. november 1986 i Guri i Gyeonggi, Sør-Korea) er en sørkoreansk sanger/ikon som er bedre kjent for hennes artistiske navn BoA* (Beat of Angel). Hun har utgitt album i både Sør-Korea og Japan. Hennes koreanske plateselskap, SM Entertainment, har hjulpet henne til å bli et tverrkulturelt ikon for alle i Asia. Hun har utgitt 10 album, tre mini-album, to oppsamlingsalbum, to remix-album og over tretti singler i Sør-Korea og Japan.
   Utvalgt sted
Namp'o.

Namp'o er en by i provinsen Sør-Pyongan i Nord-Korea. Byen er en viktig havneby på vestkysten av landet. Den ligger 50 km vest for hovedstaden Pyongyang ved munningen til elva Taedong. Opprinnelig lå det en liten fiskerlandsby her, men byen var en som Korea ble tvunget til å åpne for inetrnasjonal handel i 1897. Dette startet en modernisering av byen og havneområdet, men en moderne by ble det ikke før etter frigjøringen i 1945. I dag er byen et knutepunkt for eksport og import, tung- og lett-industri. Byen er senter for landets skipsbyggingsindustri. Epler dyrket i Nampo's Ryonggang-distrikt (룡강군) er et kjent produkt.

Les mer

  rediger Visste du at…
  • ...Geobukseon (bildet) var en type marinefartøy, som i første rekke ble benyttet mot japanske pirater og invasjoner mot Koreas kyst ?
Geobukseon.
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia

로센보르그 BK(Rosenborg Ballklub)는 트론헤임를 연고로 하는 노르웨이의 축구 클럽이다. 이 축구단은 1917년 창단되었다. 현재 티펠리겐에 속해 있으며 06-07시즌은 1위로 마감하였다.

로센보르그는 1917년에 오드 (Odd)라는 이름으로 창단되었다. 로센보르그는 리그 우승 20회와 컵 대회 우승 9회 기록을 보유하고 있으며, 노르웨이의 강력한 팀 가운데 하나이다. 로센보르그의 리그 13회 연속 우승은 라트비아의 스콘토 리가의 14회 연속 우승에 이어 두 번째 기록이다. 두 팀의 기록 모두 2005년에 1위자리를 빼앗기며 끝나고 말았다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Vinter-OL 2018
  rediger Relaterte portaler

Asia  · Japan

  rediger Aktuelt
  rediger Ukas bilde
Bambusdrage.
Bambusdrage.
Drage laget av bambus under et opptog i Seoul
  rediger Utvalgt kart
Første kinesisk-japanske krig.
Første kinesisk-japanske krig.
  rediger Nye artikler
  rediger Ønskede artikler
  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker