Nord-Chungcheong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nord-Chungcheong
Hangul: 충청 북도
Hanja:忠清北道
RR: Chungcheongbuk-do
MR: Ch'ungch'ŏng-pukto

Flagg

LandSør-Korea Sør-Korea
DelstatHoseo
Adm. senterCheongju
Areal7 407,22 km²
Befolkning1 620 935[1] (2018)
Bef.tetthet218,83 innb./km²
Nettsideeng.cb21.net/home/main.do
Map
Nord-Chungcheong
36°49′18″N 127°39′25″Ø

Nord-Chungcheong (Chungcheongbuk-do) er en provins i Sør-Korea.

Provinsen er den eneste som ikke har direkte tilgang til havet. Den ble etablert i 1896 etter å ha blitt skilt ut fra den tidligere provinsen Chungcheong, som var egen provins inntil Korea ble delt i 1945. Regionhovedstaden er Cheongju.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Provinsen er en del av Hoseo-regionen, og grenser i vest til provinsen Sør-Chungcheong, i nord til Gyeonggi og Gangwon, i sør til Nord-Jeolla, og i øst til Nord-Gyeongsang. Fordi regionen ligger i innlandet er den dominert av fjell, særlig Noryeongfjellene i nord og Sobaekfjellene i øst.

Ressurser[rediger | rediger kilde]

De viktigste jordbruksproduktene er ris, bygg, bønner og søtpoteter, men en del bønder har spesialisert seg på ginseng og tobakk. Tobakken ble introdusert fra Virginia i USA i 1912.

Det nordlige Chungcheong har også mineralforekomster, særlig gull, jern, kull, kleberstein, fluoritt, molybden, marmor og kalkstein. Silkeveving er fremdeles en viktig næring.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Som Sør-Koreas mest landlige og minst befolkede provins er de viktigste turistattraksjonene knyttet til natur. Tre viktige rekreasjonsområder, blant annet bryukt av Seouls befolkning er de tre naturparker, Sobaeksan, Woraksan og Songnisan. Sobaeksan er kanskje den mest kjente med fjellet Songni (eller Ch'unhwangbong) (1.058 moh) i massivet Sobaekfjellene, samt et av Koreas eldste templer, Pobju-sa. Parkens navn er hentet fra buddistisk filosofi og betyr langt fra verdens kjedelige fjell. Konstruksjonen av tempelet ble påbegynt i år 553. Etter en japansk invasjon i 1592 ble det ødelagt, men er siden rekonstruert. Fram til 1986 hadde tempelet Koreas største Buddha-statue, 27 meter høy laget i betong. Den tok 30 år å bygge og ble ferdigstilt i 1968. På 1980-tallet begynte konstruksjonen å slå sprekker og statuen ble ødelagt i 1986. En ny 33 meter høy statue er bygd i stedet. Tempelet huset på det meste 3000 munker, rundt 700-tallet.

Nord for provinshovedstaden ligger ruinene av det gamle fortet Sangdangsansŏng. Forhistorien er ikke klarlagt, men etter kraftig forfall ble fortet restaurert første gang i 1716.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Nord-Chungcheong er inndelt i tre si (byer) og ni gun (fylker).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flag of South Korea.svgDenne Sør-Korearelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.