Ban Ki-moon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ban Ki-moon
Bankimoon.jpg
Ban Ki-moon
Født 13. juni 1944 (72 år)
Sør-Korea Chungju i Nord-Chungcheong, japansk Korea (nåværende Sør-Korea)
Ektefelle Yoo Soon-taek
Utdannet ved Seoul National University, Harvard University, Harvard Kennedy School
Yrke Diplomat
Nasjonalitet Sør-Korea
Språk koreansk
Utmerkelser æresdoktor, Emblem of Unity, Vennskapsordenen, Q29383181
FNs 8. generalsekretær
1. januar 2007–1. januar 2017
Forgjenger Kofi Annan
Etterfølger António Guterres
Signatur
Ban Ki-moons signatur

Ban Ki-moon (født 13. juni 1944 i Chungju i Nord-Chungcheong i Korea, nå i Sør-Korea) er en sørkoreansk politiker og diplomat. Han var FNs generalsekretær fra 2007 til utgangen av 2016.

Ban fikk bachelorgrad fra Seoul nasjonaluniversitet i 1970 og mastergrad fra Harvard-universitetet i Boston. Han er gift og har en sønn og to døtre.

Han var Sør-Koreas utenriksminister fra 2004 til 2006. Han tiltrådte som FNs generalsekretær 1. januar 2007. Han ble gjenvalgt for sin andre termin som generalsekretær 21. juni 2011 og satt med dette vervet fram til 31. desember 2016.[1]

Ban ble etter relativt kort tid kritisert for å være både maktesløs og usynlig.[2][3][4] Det vakte oppsikt[hvor?] da diplomaten Mona Juul sommeren 2009 beskrev ham som en leder som mangler lederegenskaper og karisma. Uttalelsene ble skrevet i et hemmelig brev fra henne som ble lekket til mediene i august. I samme brev skrev hun også at han hadde stadige raseriutbrudd og at dette gjorde det vanskelig å samarbeide med ham. Hun skrev videre at «Bans stemme på vegne av de fattige knapt nok er blitt registrert».

Som utenriksminister i Sør-Korea var han kjent som «byråkraten», og mange[hvem?] mener at hans lavmælte stil står i kontrast til forgjengeren Kofi Annan. Bans lave profil har blitt hevdet å være en av årsakene til at USA ønsket ham som FN-sjef i 2006.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sør-KoreaDenne Sør-Korea-, person- og politikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.