Nord-Gyeongsang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nord-Gyeongsang
Hangul: 경상북도
Hanja: 慶尙北道
RR: Gyeongsangbuk-do
MR: Kyŏngsang-pukto

Flagg

Kart over Nord-Gyeongsang

LandSør-Koreas flagg Sør-Korea
RegionYeongnam
HovedstadAndong
Areal19 440 (ekskl. Daegu) km²
Befolkning2 775 890 (ekskl. Daegu) (2002)
Bef.tetthet143 innb./km²
Nettsidewww.gb.go.kr/eng/main/main.jsp
Kart
Nord-Gyeongsang
36°15′N 128°45′Ø

Nord-Gyeongsang (Gyeongsangbuk-do) er provins i Sør-Korea og ligger ved østkysten. Provinsen har vel 2,8 millioner innbyggere, og grenser til storbyen Daegu, som også fungerer som provinsens hovedstad, samt storbyen Ulsan ved østkysten.

Provinsen ble etablert i 1896 fra den nordlige delen av den koreanske provinsen Gyeongsang. Provinshovedstaden og den største byen er Daegu, som også var hovedstad i Gyeongsang før 1896 og som i dag er et eget administrativt storbyområde (Gwangyeoksi)

Geografi[rediger | rediger kilde]

Provinsen er en del av den koreanske regionen Yeongnam og grenser i øst til Japanhavet, i før av Sør-Gyeongsang og i vest av provinsene Nord-Jeolla og Nord-Chungcheong. I nord ligger provinsen Gangwon. Om sommeren er provinsen trolig det varmeste stedet i landet, noe sopm skyldes at området er omgitt av høye fjell; Taebaekfjellene i nordøst og Sobaekfjellene i vest. Mot sør åpner landskapet seg. En viktig del av landskapet er Nakdongelva som renner i nord-sør-retning mot Koreastredet i sør. Elva har sin kilde i Taebaekfjellene. Øya Ulleungdo i Japanhavet er også en del av provinsen, sammen med Dokdo.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Nord-Gyeongsang erstedet for det tidligere koreanske kongedømmet Silla og har av den grunn beholdt mye av sin kulturelle tradisjon. Mange av landets kunstnere, politikere og intellektuelle kommer herfra.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Innenfor landbruket dominerer avlinger av ris, bønner, poteter og bygg. Daegu er kjent for sine epler. I ulike deler av provinsen dominerer meierivirksomhet og sjømatproduksjon. Ellers finnes både stålverk, elektronikk- og tekstilindustri. Utover dette dominerer servicenæringene. Havna i Pohang er utgangspunkt for fergeruter til Japan, Russland og Nord-Korea.

Søster- og vennskapsprovinser[rediger | rediger kilde]

Administrativ oppdeling[rediger | rediger kilde]

Nord-Gyeongsang er delt opp i ti byer (si) og 13 fylker (gun).

Byer[rediger | rediger kilde]

Fylker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]