Skjønnheten og udyret (1991)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Skjønnheten og udyret
orig. Beauty and the Beast
Skjønnheten og udyret
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Regissør Gary Trousdale
Kirk Wise
Produsent Don Hahn
Howard Ashman
Medvirkende Paige O'Hara
Robby Benson
Richard White
Jerry Orbach
Angela Lansbury
David Ogden Stiers
Bradley Pierce
Jesse Corti
Rex Everhart
Musikk Alan Menken (komposisjon)
Howard Ashman (tekster)
Klipp John Carnochan
Filmselskap Walt Disney Pictures
Buena Vista Distribution
Utgitt 22. november 1991
Lengde 84 min
Budsjett $25 000 000
Totalomsetning $377 350 553
Oppfølger Skjønnheten og Udyret – Den fortryllende julen

Skjønnheten og udyret (originaltittel: Beauty and the Beast) er en amerikansk animert musikalfilm fra 1991, produsert av Walt Disney Animation Studios og utgitt av Walt Disney Pictures. Historien er basert på eventyret La Belle et la Bête av Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont og henter inspirasjon fra filmen med samme navn fra 1946. Filmen handler om en prins som er blitt forvandlet til et udyr og en ung kvinne ved navn Belle som han holder fanget i slottet sitt. For å bli en prins igjen, må udyret forelske seg i Belle og vinne hennes kjærlighet tilbake. Filmen er Disneys 30. klassiker, og den første filmen noensinne til å bli nominert til Oscar for beste film.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter med at en gammel dame søker en natts husly hos en prins, og tilbyr ham en rose som vederlag. Prinsen avviser den gamle konen grunnet hennes utseende. Konen råder prinsen til å ikke kun se på det ytre, siden skjønnhet kommer innenifra. Når hun på nytt blir avvist, forvandler hun seg selv om til en vakker, ung dame. Prinsen ber om tilgivelse, men dette er for sent, siden kvinnen nå har sett at det ikke finnes noe kjærlighet i denne mannen. Som straff forvandler hun prinsen om til et udyr som må få oppleve ekte kjærlighet innen sin 21. fødselsdag for at trolldommen skal bli brudt. Han forskanser seg i slottet (med tekopper, klokker og andre gjenstander som kan prate), og en rose i et glassmonter, og et speil som kan se omverdnen. Rosen er forøvrig den samme som konen tilbød ved overnatting, og rosen visner etterhvert som hans 21. fødselsdag nærmer seg.

Belle er en vakker kvinne som blir kurtisert av en kjekkas ved navn Gaston. En dag blir hennes far tatt til fange av udyret, og hun tilbyr seg å bytte plass med ham i slottet mot at faren kan slippes fri. Udyret sier at det er greit, så lenge hun vil bli i slottet for alltid.

Udyret skjønner at Belle er hans sjanse til å få brutt trolldommen, og alle husredskapene bidrar i hans oppdrag: Å få Belle til å forelske seg i udyret, og at udyret forelsker seg i Belle.

En dag Belle forsøker å rømme fra slottet, blir hun angrepet av to ulver. Udyret kommer til unnsetning og redder henne, men blir bitt stygt av ulvene. Belle bringer ham hjem til slottet og steller ham. Etterhvert utvikles det et vennskap mellom dem. Når Belle en dag i en vakker gul ballkjole spiser middag med udyret, og de danser sammen i ballsalen, oppstår kjærligheten litt etter litt.

En dag får Belle bruke det magiske speilet, og hun ser da faren sin kjempe for livet i skogen. Udyret slipper henne fri, og lar henne dra for å redde faren. Hun får med seg det magiske speilet. Gaston kommer og angriper udyret, og Belle ser dette i speilet. Mens udyret holder på å dø, kommer Belle. Hun hvisker at hun elsker ham akkurat før det siste bladet av rosen i glassmonteret dette av. Trolldommen blir brutt, og udyret forvandles til en vakker prins foran øynene på Belle.

Filmen avsluttes i en stor gledesfest hvor alle danser sammen i ballsalen.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Figurer i filmen[rediger | rediger kilde]

Figur Engelske stemmer Norske stemmer
Forteller David Ogden Stiers Per Aabel
Belle Paige O'Hara Merethe Trøan
Udyret Robby Benson Lasse Lindtner
Gaston Richard White Paul Åge Johannessen
Le Fou Jesse Corti Lars Steinar Sørbø
Fru Potts Angela Lansbury Wenche Foss
Lymiere Jerry Orbach Toralv Maurstad
Klokksworth David Ogden Stiers Helge Reiss
Maurice (Belles far) Rex Everhart Henki Kolstad
Skipp Bradley Pierce Martin Sørensen
Tante Garderobe Jo Anne Worley Anne Marit Jacobsen
Støveline Kimmy Robertson Kari-Ann Grønsund
Doktor Grumm Tony Jay Ola Solum
Bibliotekar Alvin Epstein Trond Brænne

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Oscar[rediger | rediger kilde]

Under den 64. Oscar-utdelingen vant Alan Menken og Howard Ashmans sang «Beauty and the Beast» statuetten i kategorien Oscar for beste sang, mens Menkens filmmusikk vant prisen for beste originalmusikk. To andre sanger fra samme komponister ble nominert til Oscar for beste sang, nemlig «Belle» og «Be Our Guest». Filmen var den første filmen noensinne som ble nominert for tre sanger, noe som senere kun har blitt gjentatt av Løvenes Konge (1994), Dreamgirls (2006) og Eventyr i New York (2007). Etter dette ble reglene for Oscar-nominasjonene endret slik at en film etter 2008 kun kan bli nominert med to sanger i denne kategorien.

Filmen ble i tillegg nominert til Oscar for beste lyd og Oscar for beste film. Dette var den første gangen en animasjonsfilm ble nominert i den gjeveste kategorien som beste film. Først da denne kategorien ble utvidet til å kunne inneholde 10 nominerte, ble den neste animasjonsfilmen nominert til beste film, da Se opp ble nominert i 2010.

Pris Mottaker
Oscar for beste originalmusikk Alan Menken
Oscar for beste sang, («Beauty and the Beast») Alan Menken og Howard Ashman
Nominert:
Oscar for beste film Don Hahn
Oscar for beste sang, («Belle») Alan Menken & Howard Ashman
Oscar for beste sang, («Be Our Guest») Alan Menken & Howard Ashman
Oscar for beste lyd Terry Porter, Mel Metcalfe, David J. Hudson og Doc Kane

Golden Globe[rediger | rediger kilde]

Skjønnheten og udyret var den første animerte filmen til å vinne en Golden Globe for beste film (musikal eller komedie). Dette har senere blitt gjentatt av Løvenes Konge og Toy Story 2.

Pris Resultat
Beste film (musikal eller komedie) Vant
Beste originalmusikk Vant
Beste sang (for «Beauty and the Beast») Vant
Best sang (for «Be Our Guest») Vant

Grammy Awards[rediger | rediger kilde]

Pris Resultat
Beste barnealbum Vant
Beste popopptreden av gruppe eller duo med vokal (for "Beauty and the Beast") Vant
Årets sang (for "Beauty and the Beast") Nominert
Beste instrumentalkomposisjon skrevet for film Vant
Beste sang skrevet for film eller TV (for "Beauty and the Beast") Vant
Årets plate (for "Beauty and the Beast") Nominert

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo-en.svg
Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: