Askepott (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Askepott
orig. Cinderella
Generell informasjon
Nasjonalitet USA USA
Utgitt 1950
Lengde 73 min.
Språk engelsk
Aldersgrense For alle
Produksjon
Produsent Walt Disney
Annen informasjon
Filmselskap The Walt Disney Company
Budsjett 2.9 millioner USD
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Askepott er en animasjonsfilm, produsert av Walt Disney i 1950, som baserer seg på eventyret om Askepott (fransk Cendrillon) av Charles Perrault. Filmen som er den tolvte i rekken av Disneys klassikere, hadde en begrenset utgivelse den 15. februar 1950. Filmen har blitt nominert til tre Academy Award for beste lyd, original musikk, og beste sang, for sangen «Bibbidi-Bobbidi-Boo».

Walt Disneys hadde ikke hatt noen større prosjekter siden filmatiseringen av Snehvit og de syv dvergene i 1937. Disney var ikke brent av sin suksess, men trengte en ny, siden Disneys studios sto i fare for å stenge om de ikke kom opp med en ny suksess. Den nye filmen ble et forsøk på å leve opp til Snehvitfilmen. Med en kostnadsramme på tre millioner dollar var det en frisk satsning, men den betalte seg, og de to bifigurene, musene Gus og Jack ble rimelig populære.

Askepott ble gjenutgitt for visning i kinoene i 1957, 1965, 1973, 1981, og 1987. Den ble utgitt på video som VHS i 1987, 1995 og digitalt renset for utgivelse på DVD den 4. oktober 2005. Året etter ble det gitt ut en oppfølger til filmen; Askepott 2. 26. september 2012 kom Askepott ut på Blu-ray.

Filmen Cinderella som hadde premiere i Norge 13. mars 2015, er ikke en direkte gjeninnspilling av Askepott-klassikeren fra 1950, men låner mange elementer fra filmen.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

filmstubbDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.