Aladdin (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aladdin
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerEventyr / Fantasy / Musikal / Barnefilm
Utgivelsesår1992
Prod.landUSA
Lengde1 t. 30 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRon Clements
John Musker
ProdusentRon Clements
John Musker
ManusforfatterRon Clements
John Musker
Ted Elliott
Terry Rossio
Basert påAladdin og den magiske lampen fra Tusen og en natt
MusikkAlan Menken (musikk)
Howard Ashman (tekster)
Tim Rice (tekster)
KlippMark A. Hester
H. Lee Peterson
Foran kamera
Originalstemmer
Norske stemmer
Annen informasjon
BudsjettUSD 28 millioner
Prod.selskapWalt Disney Pictures
Premiere25. november 1992 (USA)
3. desember 1993 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Aladdin er en amerikansk animert eventyr-musikal og fantasyfilm for barn fra 1992 produsert av Disney. Filmen er basert på eventyret om Aladdin, fra eventyrsamlingen Tusen og en natt.

Filmen er den 31. i rekken av Disneys klassikere.

Aladdin var den mest innbringende filmen i 1992,[1] med mer enn 217 millioner inntjente amerikanske dollar i USA alene og over 504 millioner dollar på verdensbasis.[2]

Den vant en Oscar i klassen beste musikk.

Musikken ble komponert av Alan Menken, som vant en Oscar for «beste musikk», og sangtekstene ble skrevet av Howard Ashman og Tim Rice. Hovedsangen «En helt ny jord» («A Whole New World»), sunget under filmens rulletekster av Peabo Bryson og Regina Belle, vant en Grammy, og Oscar for beste sang.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Jafar er ansatt som kongelig vesir i den fiktive byen Agrabah, plassert i nærheten av Jordan-elven. Han og hans papegøye Iago leter etter en spesiell lampe gjemt i en hule. Men de får beskjed om at bare en person er verdig å gå inn i hulen, og Jafar identifiserer denne personen som Aladdin. Prinsesse Jasmine av Agrabah er opprørt over at lovverket krever at hun gifter seg med en prins, i stedet for noen hun selv elsker. Hun rømmer fra palasset og møter Aladdin og hans kjæledyr-ape, Abu. Palass-vaktene fanger Aladdin etter ordre fra Jafar. Jasmine konfronterer Jafar, og krever Aladdins løslatelse. Men Jafar lyver til henne, og påstår at Aladdin allerede har blitt henrettet.

Jafar går forkledd som en gammel mann, og frigjør Aladdin og Abu, bringer dem til hulen, og beordrer dem til å hente lampen. Aladdin finner et magisk teppe, og får tak i lampen. Aladdin, Abu og det magiske teppet unnslipper så vidt hulen når hulen kollapser. Aladdin gir lampen til Jafar, som kaster ham og Abu tilbake i hulen. Men Abu klarer å stjele lampen tilbake først. Aladdin slipper løs ånden i lampen, og ånden gir Aladdin tre ønsker. Men Aladdin narrer ånden til å frigjøre dem fra den stengte hulen uten å bruke et av sine tre ønsker. Aladdin bruker deretter sitt første ønske om å bli en prins slik at han kan fri til prinsesse Jasmine. Men Aladdin lover å bruke sitt tredje og siste ønske for å slippe løs ånden fra lampen for godt.

Etter forslag fra papegøyen Lago planlegger Jafar å bli sultan over Agrabah ved å gifte seg med Jasmine. Aladdin, som "prins Ali Ababwa", ankommer Agrabah, og tar Jasmine med på tur med et magiske teppet. Hun utleder hans sanne identitet, men Aladdin overbeviser henne om at han bare kler seg fattig for å unnslippe det stressende kongelige livet. Men palass-vaktene arresterer Aladdin igjen etter Jafars ordre, og kaster ham i sjøen. Ånden dukker opp og redder Aladdin på bekostning av hans andre ønske. Aladdin vender tilbake til palasset, og avslører Jafars ondskapsfulle plan. Jafar flykter etter å ha oppdaget lampen, og dermed har oppdaget Aladdins egentlige identitet.

I frykt for at han vil miste Jasmine for godt hvis sannheten blir avslørt, bryter Aladdin løftet sitt og nekter å frigjøre ånden med sitt tredje ønske. Iago stjeler lampen, og Jafar blir åndens nye hersker. Han bruker sine to første ønsker for å bli Sultan over Agrabah, og verdens mektigste trollmann. Deretter avslører han Aladdins sanne identitet og forviser ham, Abu, og det magiske teppet til en ødemark. De unnslipper og vender tilbake til palasset. Jasmine forsøker å hjelpe Aladdin med å stjele lampen tilbake, men Jafar er på vakt mot dem og planlegger å forhindre dem fra å slå tilbake mot ham.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Alladin ble meget godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 95 % på Rotten Tomatoes.[4] Både Roger Ebert og Leonard Maltin gav den 3 av 4 stjerner.[5][6]

Figurer i filmen[rediger | rediger kilde]

Rolle Engelske stemmer Norske stemmer
Aladdin Scott Weinger (dialog)
Brad Kane (sang)
Trond Teigen
Genie Robin Williams Lars Sørbø
Jafar Jonathan Freeman Nils Ole Oftebro
Sjasmin Linda Larkin (dialog)
Lea Salonga (sang)
Jannike Kruse
Abu Frank Welker
Jago Gilbert Gottfried Anders Hatlo
Sultanen Douglas Seale Henki Kolstad
Kjøpmannen Robin Williams (dialog)
Bruce Adler (sang)
Svein Tindberg (dialog)
Håkon Iversen (sang)

Sanger på norsk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Top 1992 Movies at the Worldwide Box Office». The Numbers. Besøkt 28. november 2019. 
  2. ^ «Aladdin». Box Office Mojo. Besøkt 28. november 2019. 
  3. ^ «Aladdin - IMDb». Besøkt 28. november 2019. 
  4. ^ «Aladdin (1992)» (engelsk). Besøkt 28. november 2019. 
  5. ^ Ebert, Roger. «Aladdin movie review & film summary (1992) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 28. november 2019. 
  6. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 978-0-698-18361-2. 
  7. ^ «Aladdin / Norwegian cast». Charguigou. Besøkt 23. august 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: