Storyboard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et storyboard er bildemateriale som en regissør og en storyboarder i tillegg til eventuelt en kameramann lager sammen for å ha en visuell representasjon av hvordan en ferdig film skal se ut. Storyboardet beskriver hver nye kamerainnstilling, og gir et overblikk over hvilke vinkler av gitte rom som er nødvendig å visualisere samt hvilke skuespillere det er nødvendig å ha til stede samtidig på settet.

En storyboarder er som regel en illustratør, animatør eller tegneserietegner.

Formål[rediger | rediger kilde]

Et grundig storyboard er et bidrag til en grundig og økonomisk fordelaktig produksjonsplanlegging; filmen kan nærmest rå-klippes på forhånd og det blir mindre nødvendig å samle på manglende klipp og innstillinger etterpå. Dette gjør at man slipper at en gjenoppbygging av scenografien blir uforholdsmessig dyr.

Utover dette kan storyboardet brukes av instruktøren til å bevare den kunstneriske kontrollen.

Form[rediger | rediger kilde]

Storyboardet kan bestå av et bilde som skal være med i den ferdige innstillingen på den ene siden, og en tekst med det som blir sagt eller teknisk informasjon til skuddet på den anden siden i tillegg til piler i bildet som beskriver eventuelle bevegelser. En annen form for storyboard består av små (enten tegnede eller beskrevne) papirlapper som settes opp på oppslagstavler. Dette kan kan roteres rundt og justeres etterhvert og underveis.

Til svært dyre produksjoner som for eksempel tegnefilm, actionfilm eller eventyrfilm fremstilles det også ofte en animatic som er et filmet storyboard med midlertidig lyd og eventuelt med animerte sekvenser.

Storyboard-programvare[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata