Zootropolis – Dyreriket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zootropolis – Dyreriket
orig. Zootopia
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerEventyr / Komedie / Barnefilm
Utgivelsesår2016
Prod.landUSA
Lengde1 t. 48 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiByron Howard
Rich Moore
ProdusentClark Spencer
ManusforfatterJared Bush
Phil Johnston
MusikkMichael Giacchino
SjeffotografNathan Warner (layout)
Brian Leach (lighting)
Foran kamera
Originalstemmer
Norske stemmer
Annen informasjon
BudsjettUSD 150 millioner
Prod.selskapWalt Disney Animation Studios
Premiere11. fenryar 2016 (Danmark)
17. februar 2016 (USA)
26. februar 2016 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Zootropolis – Dyreriket (originaltittel: Zootopia) er en amerikansk animert eventyrkomedie for barn fra 2016 produsert av Disney. Filmen handler om Zootropolis, en storby som er befolket av dyr fra hele verden. Den nyansatte og optimistiske politibetjenten Judy er den eneste kaninen i byens politistyrke. Hun er fast bestemt på å løse en mystisk kriminalsak, men for å klare det må hun inngå et samarbeid med den rappkjefta reven og svindleren Nick. Sammen forsøker de å nøste opp virksomheten til en korrupt fabrikk som produserer våpen og verneutstyr mot rovdyr. Filmen er dataanimert og utgitt i både 2D og i 3D-format

Zootropolis er den 55. filmen i rekken av Disney-klassikere.

Den ble meget godt mottatt av anmelderne og ble også en meget stor publikumsuksess. Den ble også belønnet med mange filmpriser, blant annet ble den tildelt Oscar for beste animasjonsfilm.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den ambisiøse kaninen Judy Hopps og den sleipe reven Nick Wilde bor i den store og antropomorfe dyrebyen Zootropolis. Judy Hopps er en kanin som nettopp har flyttet ut av foreldrenes hjem i kaninbyen Bunnyburrow. Judy føler seg klar for voksenlivet som politibetjent etter flere års trening på politiskole, og har fått seg en hybel i byen Zootropolis og jobb som parkeringsvakt hos polititeamet i byen. Hun er ikke fornøyd med stillingen som parkeringsvakt, og tar tilfeldige politisaker i egne hender, men havner i stedet opp med problemer. Hennes største oppdrag var søket etter herr Arrington, en forsvunnet ilderfar i en ilderfamilie på fire.

Nicolas Wilde, ofte forkortet til «Nick» Wilde, er en intelligent, sleip og erfaren rev som driver med ulovlig virksomhet i storbyen Zootropolis. Sammen med fenneken Finnick utfører han oppdrag for å skaffe penger (200 dollar hver dag). Nick har drevet med lureri siden tolvårsalderen som følge av at han som en ung og uskyldig rev i speiderlaget ble urettferdig dømt, siden rever blir sett på som upålitelige. Den samme dagen i speiderlaget ble han kastet ut og påsatt munnkurv. Han ble deretter svært usikker på seg selv og bestemte seg derfor for å bli en sleip luring.

På Judys første dag i politiet møter hun Nick inne i en iskremsjappe, og finner senere ut om hans ulovlige virksomheter. Etter å ha påtatt seg eneansvaret for letingen etter herr Arrington, innser hun at oppdraget krever flere og en mesterhjerne. Hun oppsøker derfor Nick Wilde og truer ham med å gi ham bøter som ville tilsvare i overkant av én million dollar om han ikke hjelper henne med oppdraget og får gjort opp «gjelden». Sammen får de kun 48 timer til å løse mysteriet, og må derfor lete etter hint fra kjenninger og på åsteder. Til slutt klarer de å finne herr Arrington, og Judy blir populær og omtalt i aviser og nyheter for sitt arbeid. Hun har alltid fryktet rever og rovdyr, og klarer ved et uhell i sin første uttalelse foran media å fremme sitt syn om at alle rovdyr burde ha munnkurv og holdes vekk fra befolkningen. Dette får følger for hennes progressive vennskap med Nick Wilde. Nick blir såret og avlyser planen om å jobbe innenfor politiet med politipartner Judy. Judy blir senere også deprimert og sluttet derfor i politijobben. Hun flytter tilbake til Bunnyburrow og får en midlertidig jobb i foreldrenes dagligvaremarked.

Ikke lenge etter bestemmer Judy seg for å rydde opp i uvennskapet og drar derfor tilbake til Zootropolis for å finne Nick og be om unnskyldning. De blir venner og går frivillig sammen på et nytt stort oppdrag som omhandler en fabrikk som produserer våpen og verneutstyr mot rovdyr. Sammen klarer de på dette oppdraget å finne ut skitne hemmeligheter om et selskap som prøver å sette enkelte dyr med lederpotensial inn i fangenskap, slik at lederrollene kan bli større og jobbetterspørselen mindre. Nick innser at Judy er en pålitelig kanin som han kan dele erfaring og gleder med, og Judy innser at Nick er en god venn som egentlig har et hjerte av gull på innsiden. På slutten tar Judy tilbake jobben sin innenfor polititjenesten, og Nick blir også politioffiser, men samtidig også den første politibetjenten som er en rev.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Zootropolis ble meget populær.[1] Den innbrakte $1,023 milliarder på verdensbasis i 2016, hvorav $341,3 millioner i USA, $236,1 millioner i Kina, $70,1 millioner i Japan, $34,2 millioner i Tyskland og $2,6 millioner i Norge.[2] I tillegg innbrakte den $106,8 millioner på DVD-salg i USA.[3] Ifølge The Numbers ble den den tredje mest innbringende kinofilmen på verdensbasis i 2016[4] og den syvende mest innbringende i USA.[5] I Norge hadde den drøyt 228 000 besøkende og havnet på en 18. plass over de mest besøkte filmene i 2016.[6]

Produksjonskostnadene var på $150 millioner.[3]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble meget godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått såpass som 97 % på Rotten Tomatoes.[7]

Også de norske anmelderne gav den meget god mottakelse.[8]

Priser[rediger | rediger kilde]

Den ble tildelt over 40 priser. Dette inkluderer Oscar for beste animasjonsfilm, Golden Globe for beste animasjonsfilm, BAFTA Children Ward for beste film, samt seks Annie-priser (inkludert for beste animasjonsfilm).[9]

Rolleliste (stemmegivere)[rediger | rediger kilde]

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

 • Sofie Bjerketvedt som Judy Hopps. Hun er en tidligere innbygger av kaninbyen «Bunnyburrow». Hun hadde siden 9-årsalderen ambisjoner om å bli politioffiser, men ble ofte mobbet for sin lille størrelse i forhold til andre politibetjenter. Hun jobbet seg opp til å bli erfaren innenfor politivirksomhet og dro til Zootropolis for å stifte et nytt liv som politibetjent. Hun har alltid vært redd for rovdyr etter at hun ble klort av en rev på en festival, under en konflikt da hun var liten. Takket være samarbeidet med Nick, lærer hun at ikke alle rovdyr er onde, men at de faktisk kan stifte vennskap. Judy er svært engasjert i polititjenesten og har en stor rettferdighetssans. Hun er overbevist om at alle skapninger kan bli hva de vil, uansett hvilke egenskaper de har. (Erika Ravn-Christensen har stemmen til Unge Judy).
 • Jan Martin Johnsen som Nicholas («Nick») Wilde. Han er en ung, erfaren og smart rev som er en av Zootropolis sine mesterluringer. Han følger Judy Hopps store oppdrag for å finne herr Arrington, for å slippe en bot på i overkant av én million dollar. Han var i prinsippet uskyldig og bodde i en vanlig revefamilie, men mistet mye av selvtilliten da han i en ung alder ble diskriminert mot av et speiderlag som stemplet ham upålitelig og satte munnkurv på ham. Nick begynte derfor med sine lure triks da han var 12 år. Selv om det meste han gjør er for sin egen fordel, har han på innsiden et hjerte av gull, noe som vises når verden blir mer vennligstilt mot uskyldige rovdyr, og når han blir venn med Judy. (Tevje Fløtberg-Rudidalen har stemmen til Unge Nick).
 • Stig Henrik Hoff som politisjef Bogo
 • Marianne Westby som Bellwether
 • Jørgen Foss som Clawhauser
 • Lena Meieran som Bonnie Hopps
 • Christian Greger Strøm som Stu Hopps og Bucky Oryx-Antlerson
 • Jeppe Beck Laursen som Yax, Manisk Gris og McHorn
 • Paul Åge Johannessen som Ordfører Lionheart
 • Marit Synnøve Berg som Fru Otterton
 • Håvard Bakke som Duke Weezelton og Pronk Oryx-Antlerson
 • Hanne Sørvaag som Gazelle
 • Vegar Tryggeseid som Flash
 • Anders Bye som Mr. Big
 • Nils Petter Mørland som Gideon Grey
 • Maria Liholt som Drillsersjant
 • Kalle Øby som Jerry Jumbeaux Jr.
 • Hedda Munthe som Grevlinglege
 • Naema Noor som Nangi
 • Ramon Gimenez som Manchas
 • Nils Ole Oftebro som Finnick
 • Linni Meister som Fru Fru
 • Christoffer Staib som Doug og Bygningsarbeidermus
 • Einar Lunde som Peter Moosebridge
 • Mari Maurstad som Dharma Armadillo
 • Katrine Blomstrand som Priscilla

Engelske originalstemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Epstein, Adam (7. juni 2016). «The massive box office success of “Zootopia” is a rare win for originality». Quartz (engelsk). Besøkt 16. desember 2019. 
 2. ^ «Zootopia». Box Office Mojo. Besøkt 15. desember 2019. 
 3. ^ a b «Zootopia (2016) - Financial Information». The Numbers. Besøkt 15. desember 2019. 
 4. ^ «Top 2016 Movies at the Worldwide Box Office». The Numbers. Besøkt 15. desember 2019. 
 5. ^ «Top 2016 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 15. desember 2019. 
 6. ^ «Kinotoppen - Filmweb». Filmweb.no (norsk). Besøkt 15. desember 2019. 
 7. ^ «Zootopia (2016)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 15. desember 2019. 
 8. ^ «Zootropolis». www.filmfront.no. Besøkt 15. desember 2019. 
 9. ^ «Zootopia - IMDb». Besøkt 15. desember 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]