Ole, Dole og Doffen på eventyr – Jakten på den forsvunne lampe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ole, Dole og Doffen på eventyr – Jakten på den forsvunne lampe
orig. DuckTales the Movie: Treasure of the Lost Lamp
Generell informasjon
GenreFantasyfilm, eventyrfilm, familiefilm
Utgivelsesår1990
NasjonalitetFrankrike, USA
Lengde74 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBob Hathcock
ManusAlan Burnett
Basert på
Produsent(er)Bob Hathcock
MusikkDavid Newman
Foran kamera
Stemme­skuespiller(e)Alan Young, Rip Taylor, Christopher Lloyd, Russi Taylor, Terry McGovern
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapDisneytoon Studios, Walt Disney Pictures
Distributør(er)Walt Disney Studios Motion Pictures
Budsjett20 000 000 USD[1]
Totalomsetning18 115 724 USD[2]
Premiere(r)3. august 1990 (USA)[3]
22. mars 1991 (Sverige)[4]
4. juli 1991 (Tyskland)[5]
Eksterne lenker

Ole, Dole og Doffen på eventyr – Jakten på den forsvunne lampe (eng. DuckTales the Movie – Treasure of the lost lamp) ble lagd i 1990 av Walt Disney Company. Filmen er basert på Ole, Dole og Doffen på eventyr-seriene (eng. DuckTales).

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner med at Rotor McKvakk flyr et fly gjennom en fjellkjede. På flyet sitter Skrue McDuck, Ole, Dole og Doffen og Nebby i tillegg til Rotor selv. Flyet er vanskelig å manøvrere gjennom de smale fjelldalene, og det kommer borti fjellsidene. Skrue klager på Rotors flyvning, og de kommer seg frem til Skrues utgravingssted liker utenfor fjellene. Ut ifra dialogen til Skrue og Ole, Dole og Doffen, skjønner man at det har blitt funnet en skatt, og at det er derfor de er kommet til stedet. Gjengen får beskjed av noen av arbeiderne der at de har funnet noe veldig interessant, og alle tror at det er Koli Babas skatt. De drar opp en stor kiste fra bakken, men til Skrues skuffelse er den full av klær. Dog, ved nærmere inspeksjon viser det seg å være et kart i en av jakkelommene. Skrue: Kanskje utgravingen ikke er så bortkaset.... En av arbeiderne på stedet, Dijon, er også en hjelper for den onde trollmannen Merlok, som forteller ham hele historien like etterpå.

Kort tid senere er våre venner midt i ørkensola der de blir guidet av Merloks assistent. Merklok har bestemt seg for å la Skrue lede ham til Koli Babas skatt istedenfor å lete etter den selv. De kommer frem til kartets destinasjon, men finner intet skattkammer. Ikke før kamelen til Rotor (med han selv oppå) snubler over toppen av en pyramide. De graver langt ned, og finner etterhvert inngangen til den store pyramiden. Etter å ha utløst en av fellene i pyramiden, faller alle ned i en fallem. På bunnen her, finner de også skatten til Koli Baba. Skatten befinner seg på en nedsenkbar plattform, og mellom "vanlig grunn" og plattformen er det et tau knyttet som en stige som forbinder dem. Langt nede er det megaskorpioner, men ettersom de er trygge oppe på plattformen er det ingen som bekymrer seg noe over det. Nebby finner det hun tror er en tekanne i skatten. Tekannen er egentlig en lampe som innehar en ånd. Det er også denne lampen som Merlok er på jakt etter, fordi ånden oppfyller bare tre ønsker, men Merlok har en talisman som gjør at han får uendelig med ønsker. Nebby får lampen av Skrue som er uvitende til at den innehar en ånd. Nebby tar derimot med seg lampen selv og legger den ikke sammen med skattesekkene til Skrue. Merlok dukker opp på stedet og tar skatten, setter fyr på tauet og senker plattformen. Den skilpaddeaktige beholderen som skatten var i, blir nå snudd på hodet for beskyttelse mot megaskorpionene. Gjengen løper litt rundt i blinde, og finner ei elv som de seiler ut med. Taket blir etterhvert lavere, og lavere og tilslutt er vennene våre under vann. Merlok blir på sin side aldeles rasende når han finner ut at lampen ikke er sammen med skatten, men at det var Nebby som tok den med seg.

Merlok og Dijon gjør snart alt som står i deres makt for å få tak i denne lampen.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]