Toralv Maurstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Toralv Maurstad og moren Tordis Maurstad i 1973

Toralv Maurstad (født 24. november 1926 i Bærum) er en norsk skuespiller, instruktør og tidligere teatersjef.

Toralv Maurstad er sønn av skuespillerne Alfred Maurstad og Tordis Maurstad og halvbror til skuespilleren Mari Maurstad. Han er gift med Beate Eriksen og har tidligere vært gift to ganger (med Eva Henning og Anne-Ma Burum).

Maurstad har teaterutdannelse fra Royal Academy of Dramatic Art i London (1947–49). Bortsett fra en del barneroller hadde han sin debut i 1949 ved Trøndelag Teater. I 1951 flyttet han til Oslo og Det Nye Teater. Samme år hadde han sin første større filmrolle i Kranes konditori.

Fra 1954 var Maurstad ansatt ved Nationaltheatret, der han spilte i en rekke komedier og i samtidsdramatikk som Joe Osbornes Se deg om i vrede. I 1963 fikk han Kritikerprisen. Han er også blitt kjent for flere klassikertolkninger, som Puck i Shakespeares En midtsommernattsdrøm og tittelrollene i Erasmus Montanus, Peer Gynt og Brand i tillegg til et gjestespill ved Det norske Teatret i 1961, der han spilte mot foreldrene i Lang dags ferd mot natt av Eugene O'Neill.

Maurstad var sjef ved Oslo Nye Teater i ti år fra 1967 og ved Nationaltheatret fra 1978 til 1986. Begge periodene var preget av uro innad på grunn av Maurstads personalpolitikk. På Nationaltheatret sa han opp åtte skuespillere, noe som førte til streik.

Etter sjefstiden har Maurstad vært frilanser, også langt ut i det som ellers regnes som pensjonsalder.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Teater[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I mars 2007 ble Maurstad utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

I 2015 var Maurstad hedersgjest ved den 11. Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]