Gorilla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gorilla
Gorilla
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gorilla
Norsk(e) navn: gorilla
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Primater
Familie: Menneskeaper
Antall arter: 2
Habitat: skog
Utbredelse: Afrika
Delgrupper:

se teksten

Gorillaer er en slekt som omfatter de største av primatene. Noen klassifiserer den i familien Pongidae, mens andre klassifiserer den i familien Hominidae.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske legen og misjonæren Thomas Staughton Savage var den første til å beskrive gorillaen i 1847. Navnet kommer fra det greske ordet Gorillai, («stamme av hårete kvinner») som ble beskrevet av Hanno sjøfareren, en karthagensk sjøfarer som rundt 480 f.Kr. kan ha besøkt det som i dag er Sierra Leone.

Underarter[rediger | rediger kilde]

Det skilles mellom tre underarter av gorilla. Vestlig lavlandsgorilla er geografisk atskilt fra de to andre underartene, og har hovedtyngden av sin utbredelse i skogene i Gabon, Kongo og Ekvatorial-Guinea, men også i deler av nabolandene Kamerun, Nigeria, Den sentralafrikanske republikk og Den demokratiske republikken Kongo. Østlig lavlandsgorilla lever i det østlige DR Kongo. Fjellgorilla lever i skog- og fjelltrakter i DR Kongo, Rwanda og Uganda.

Fysiske trekk og adferd[rediger | rediger kilde]

Hannene blir mellom 1,65 m og 1,75 m høye og veier mellom 140 kg og 165 kg. Hunnene veier omkring det halve av hannene. Hannene blir forplantningsdyktige når de er ni år, mens hunnene blir det når de er syv år. Hendene er brede med korte fingre. Føttene er tilpasset til å gå nede på bakken.

Gorillaen er planteeter. Den spiser blader og forskjellige plantedeler.

En gorillaflokk ledes av en såkalt sølvrygg, en sterk hann, normalt over 12 år gammel. Sølvryggen leder typisk en flokk på mellom 5-30 gorillaer og treffer beslutninger omkring sikkerhet, fødesteder og lignende.

En vill gorilla blir vanligvis omkring 30 år, mens en i fangenskap kan bli opptil 40 år.

Arter og underarter[rediger | rediger kilde]

Male silverback Gorilla.JPG

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]