Kimære (uhyre)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen handler om fabeldyret kimære. For andre betydninger av ordet, se kimære
En kimære framstilt på en tallerken fra Puglia i Italia ca. 350-340 f. Kr.
Kimæren fra Arezzo, en 80 cm høy bronsestatue fra 400-tallet f.Kr. som er en av de best kjente eksempler på etruskisk kunst.

Kimære eller Khimaira (gresk: χίμαιρα – «geit»), også omtalt i bestemt form som Kimæren, er et fabelvesen i gresk mytologi. Kimæren ble vanligvis framstilt som et ildsprutende uhyre som var en tredel løve (hode og kropp), en tredel geit (rygg) og en tredel drage eller slange (hale). Ifølge sagn fra gresk oldtid ble Kimæren drept av Bellerofon.

Kimærer i form av dragelignende dyreskikkelser har vært brukt som dekorasjon i kunsten, blant annet som vannspyeregotiske kirker fra middelalderen.

Annet[rediger | rediger kilde]

Ordet kimære er i biologien også brukt som betegnelsen for et individ som består av celler som stammer fra forskjellige zygoter, det vil si et individ som er vokst sammen fra to arter, eller for en krysning mellom to planter ved poding.

Kimære kan i overført betydning dessuten bety «fantasifoster» «luftslott», «innbilning» eller «utopi». På svensk er ordet chimär vanlig med denne betydningen.

Se også[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne mytologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.