Kimære (uhyre)
Denne artikkelen mangler kildehenvisninger, og opplysningene i den kan dermed være vanskelige å verifisere. Kildeløst materiale kan bli fjernet. Helt uten kilder. (10. okt. 2015) |
- Denne artikkelen handler om fabeldyret kimære. For andre betydninger av ordet, se kimære


Kimære eller Khimaira (gresk: χίμαιρα – «geit»), også omtalt i bestemt form som Kimæren, er et fabelvesen i gresk mytologi. Kimæren ble vanligvis framstilt som et ildsprutende uhyre som var en tredel løve (hode og kropp), en tredel geit (rygg) og en tredel drage eller slange (hale). Ifølge sagn fra gresk oldtid ble Kimæren drept av Bellerofon.
Kimærer i form av dragelignende dyreskikkelser har vært brukt som dekorasjon i kunsten, blant annet som vannspyere på gotiske kirker fra middelalderen.
Annet[rediger | rediger kilde]
Ordet kimære er i biologien også brukt som betegnelsen for et individ som består av celler som stammer fra forskjellige zygoter, det vil si et individ som er vokst sammen fra to arter, eller for en krysning mellom to planter ved poding.
Kimære kan i overført betydning dessuten bety «fantasifoster» «luftslott», «innbilning» eller «utopi». På svensk er ordet chimär vanlig med denne betydningen.
Se også[rediger | rediger kilde]
- Kimæren fra Arezzo – en bronsefigur som er et av de mest kjente eksempler på etruskisk kunst
- Azhi Dahaka eller Zahhak, en trehodet drage eller malmdemon i persisk mytologi
- Nue, et fabeldyr fra japansk mytologi med en apes hode, en tanukis kropp, en tigers bein og en slange istedenfor hale.
- Manticora, et fabeldyr med hode til et menneske eller løve, kroppen til en løve og halen til en drage, slange eller skorpion
- Qilin, et lykkebringende fabelvesen i kinesisk mytologi med kroppsdeler fra flere dyr
- Yali, et uhyre i indisk mytologi med en tigers kropp, en elefants støttenner og en slange som hale