Anne Marit Jacobsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anne Marit Jacobsen
AnneMaritJacobsen-DEX FS 001095 (cropped).jpg
Født7. november 1946[1] (73 år)
Oslo
Mor Randi Heide Steen
Utdannet ved Statens teaterhøgskole
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Grenseløs kommunikasjon (2005), Per Aabels ærespris (1997), St. Olavs Orden, Solprisen (2017)[2]
Aktive år1965
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Anne Marit Jacobsen (født 7. november 1946) er en norsk skuespiller, kjent fra teater, revyscene, fjernsyn og film. Hun slo gjennom som Hedvig i Fjernsynsteatrets oppsetning av Ibsens Vildanden i 1970.

Jacobsen er utdannet ved Statens Teaterskole og debuterte på Nationaltheatret i 1969 som Rikke i Narren og hans hertug, skrevet av Stein Mehren.

Anne Marit Jacobsen er datter av Thorbjørn Sigurd Jacobsen (1912–67) og sanger og skuespiller Randi Heide Steen, niese av Kari Diesen og kusine av skuespiller Harald Heide-Steen jr.

Teater[rediger | rediger kilde]

Ane Hoel som prinsesse Lena av Riket Pipi og Anne Marit Jacobsen som Guvernanten i Georg Büchners komedie Leonce og Lena i en oppsetning ved Nationaltheatret i Oslo 1972.[3]

Hun fikk fast ansettelse ved Nationaltheatret fra 1970 og bemerket seg raskt med varsomme tolkninger av unge piker i kjente stykker som Kong Lear, Kirsebærhaven og Spöksonaten.

I 1973 gjestet hun Den Nationale Scene med det som blir beskrevet som fremragende innsats i rollen som Inger i stykket Ordet av Kaj Munk. På Nationaltheatret markerte hun seg videre i dramatiske roller som Sonja i Tsjekhovs Onkel Vanja og hovedrollen i Kjetil Bang-Hansens oppsetning av Åge Rønnings Kolbes reise i 1986. Hun trives også i farser og komedier slik som Bloody Mary, Holbergs Den Vægelsindede og Oscar Wildes Hvem er Ernest?

Torshovteatret har hun spilt ulike roller som Fru Linde i Et dukkehjem, tittelrollen i Shakespeares Johan uten land og Rosa i Dario Fos Pomp og prakt. Særlig hadde hun suksess med Willy Russels En kvinnes monolog og Lilli Valentin fra 1989. Sistnevnte ble spilt over 300 ganger for mer enn 100 000 publikummere over en tidsperiode på 15 år. [1].

I 2006 spilte hun igjen en Ibsenrolle, da hun var Fru Alving i Gengangere. Høsten 2007 spilte hun Nille i Holbergs Erasmus Montanus.

Revy[rediger | rediger kilde]

Jacobsen er en høyt anerkjent revyskuespiller og har deltatt i en mengde revyer siden 1980-tallet. I revyene får hun ofte brukt sitt imitasjonstalent. Særlig kjent er hennes presise parodier av Gro Harlem Brundtland.

Fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Anne Marit Jacobsen ble kjent for et større publikum da hun spilte en følsom og sårbar Hedvig i Ibsens Vildanden som ble sendt i Fjernsynsteatret i 1970. NRKs prisbelønte Montreux-bidrag Hilde på TV? i 1986 var bygd rundt hennes mangfoldige talent som sanger og entertainer. Fra 1990-tallet husker mange henne i rollen som Anna Nedrebø i den populære serien Vestavind fra 1995. I 2006 deltok hun i to populære serier; Sejer - Svarte sekunder og ’’Etaten’’.

Se også[rediger | rediger kilde]

Roller innen fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

Hun filmdebuterte 1965 i filmen 4x4 og hadde videre hovedrollen i Marikens bryllup (1972). Utover dette har hun hatt en mengde biroller i norske filmer.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Norsk dubbing[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]