Tornerose (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tornerose
orig. Sleeping Beauty
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerFantasy / Romantikk / Musikal / Barnefilm
Utgivelsesår1959
Prod.landUSA
Lengde1 t. 15 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiClyde Geronimi
ProdusentWalt Disney
ManusforfatterErdman Penner
Basert påTornerose av Charles Perrault
MusikkGeorge Bruns
Jack Lawrence
Tom Adair (sang)
KlippRobert M. Brewer Jr.
Donald Halliday
FortellerstemmeMarvin Miller
Annen informasjon
BudsjettUSD 6 millioner
Prod.selskapWalt Disney Productions
Premiere29. januar 1959 (USA)
26. desember 1959 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Tornerose er en amerikansk tegnet romantisk fantasymusikal fra 1959 produsert av Walt Disney. Filmen handler om den vakre prinsessen Aurora som blir rammet av en forbannelse fremkalt av den onde heksa Malefika. På sin 16. årsdag faller hun i en dyp søvn og blir liggende i 100 år inntil en prins vekker henne til live med et kyss. Handlingen bygger på eventyret om Tornerose av Charles Perrault.

Filmen er den 16. i rekken av Disneys klassikere.

Tornerose ble godt mottatt av anmelderne, men ble ikke den publikumssuksessen som filmskaperne hadde håpet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter mange barnløse år får kong Stefan og dronning Leah endelig en datter, prinsesse Aurora. En ny helligdag blir grunnlagt for å hylle prinsessen. Aurora blir forlovet med prins Phillip, sønnen til kong Stefans nærmeste venn kong Hubert, for å forene begge deres kongeriker. Blant gjestene er de tre gode feene, Flora, Fauna og Merryweather. Flora og Fauna velsigner Aurora med skjønnhet og sang, men Merryweathers gave blir avbrutt av en ond fe Maleficent, som ble rasende over at hun ikke ble invitert til festen deres.

Som gjengjeldelse forbanner Maleficent prinsessen, og kunngjør at Aurora vil stikke fingeren på spindelen til en spinnerokk og dø før solen går ned på hennes sekstende bursdag. Selv om Maleficents kraft er for sterk til å forhindres, bruker Merryweather sin gave til å svekke forbannelsen; I stedet for å dø, vil Aurora falle i dyp søvn til ekte kjærlighets kyss kan bryte magien. Kong Stefan er fremdeles bekymret, og gir ordre om at alle spinnerokkene i hele riket skal ødelegges. Feene vet at Maleficent ikke vil hvile før hun får gjennomført sin forbannelse, så de overbeviser kongen og dronningen om å la Aurora bo sammen med feene i en hytte gjemt langt inni skogen frem til Auroa fyller seksten år.

Aurora får navnet Briar Rose, for å gjøre det vanskeligere for Maleficent å finne henne. Hun vokser opp til en vakker ung kvinne. Hun vet ikke at hennes foresatte er feer, fordi de har forkledd seg som vanlige bønder. På hennes 16-års bursdag ber feene henne samle bær i skogen slik at de kan forberede en overraskelsesfest for henne. Aurora blir venn med dyrene i skogen, og synger dem en sang. Prins Phillip, nå en kjekk ung mann, følger Auroras stemme og faller øyeblikkelig for hennes skjønnhet. Hun blir opprinnelig redd, fordi hun ikke har lov til å snakke med fremmede, men hun og Phillip forelsker seg. Hun inviterer ham til å møte gudmødrene hennes på hytta den kvelden. I mellomtiden krangler Flora og Merryweather om Auroras kjole-farge, og deres magi tiltrekker seg oppmerksomheten til Maleficents ravn Diablo.

Hjemme igjen forteller Aurora begeistret til feene at hun har blitt forelsket. De vet ikke det var prins Phillip hun hadde møtt, og feene forteller Aurora om hennes sanne identitet og at hun allerede er forlovet. Diablo overhører disse nyhetene, og forteller Maleficent. Samtidig forteller Phillip til faren sin at han ønsker å gifte seg med en bondepike - til tross for forlovelsen med en prinsesse, og kong Hubert blir sjokkert. Feene tar Aurora med til det kongelige slottet, og bli gjenforent med foreldrene hennes. Maleficent dukker opp og lokker Aurora til et mørkt tårn med en forbannet spinnerokk. Aurora stikker seg på fingeren, og oppfyller forbannelsen bare øyeblikk før solen går ned.

Men feene innser at prins Phillip var den unge mannen som Aurora ble forelsket i. De skynder seg for å finne ham, men Maleficent har allerede bortført ham. Hun viser Phillip den sovende prinsesse Aurora, og sier at hun vil låse ham inne til han er en gammel mann på randen av døden. Først da vil hun løslate ham for å møte kjærligheten hans, som ikke vil ha blitt en eneste dag eldre. Feene redder Phillip, og bevæpner ham med et magisk sverd og skjold. En rasende Maleficent omgir slottet med torner, og forvandler seg til en gigantisk drage som Phillip må slåss mot for å komme til Aurora.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Tornerose ble ikke den publikumssuksess som Disney hadde håpet på da den opprinnelig ble satt opp på kino.[1] Den ble satt opp flere ganger etter sin opprinnelige visning og har totalt innbrakt $51,6 millioner i USA.[2]

Produksjonskostnadene var på $6 millioner.[3]

Animatører[rediger | rediger kilde]

Milt Kahl, Frank Thomas, Ollie Johnston, Marc Davis, og John Lounsbery.

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 90 % på Rotten Tomatoes.[4] Den amerikanske filmkritikeren Leonard Maltin har gitt den 3 av 4 stjerner.[5]

Rolleliste (stemmer)[rediger | rediger kilde]

Figur Engelske stemmer Norske stemmer (1995)
Prinsesse Aurora Mary Costa Liv Ragnhild Sømme Tørneberg
Phillip Bill Shirley Ola Fjellvikås (dialog)
Yngve Gåsøy (sang)
Malefika Eleanor Audley Merete Moen
Flora Verna Felton Inger Teien
Kvitrebekk Barbara Luddy Pia Borgli
Fauna Barbara Jo Allen Sidsel Sellæg
Graut Vincent Price Jørgen Skouboe
Kong Stefan Taylor Holmes Helge Winther-Larsen
Kong Hubert Bill Thompson Ivar Nørve
Dronning Verna Felton Ingrid Vollan
Forteller Marvin Miller

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «'Sleeping Beauty' at 60: How Disney's Beautiful Box Office Failure Changed the Company Forever». /Film (engelsk). 29. januar 2019. Besøkt 16. oktober 2019. 
  2. ^ «Sleeping Beauty (1959) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 15. oktober 2019. 
  3. ^ Thomas, Bob (1976). Walt Disney: An American Original (1994 utg.). New York: Hyperion Press. ISBN 0-7868-6027-8. 
  4. ^ «Sleeping Beauty (1959)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 16. oktober 2019. 
  5. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]